EUR 117,59 USD 104,30 CHF 110,76

Kursna lista


Indikativni kurs Evra na dan 10.07.20. :: 117.5967 rsd

Tekst objavljen: 25.10.2019 10:25        


Domaće banke biće u obavezi da redovno dostavljaju Narodnoj banci Srbije podatke o korisnicima sefova i licima koja su ovlašćena da pristupaju sefu, kao i podatke o trajanju ugovora o sefu, predviđeno je predlogom izmenama i dipuna zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji je u skupštinskoj proceduri

Banke će podatke o vlasnicima sefova dostavljati NBS

Nakon što Skupšina Srbije usvoji zakon, NBS će biti u obavezi da vodi elektornski Jedinstveni registar sefova, ali i Jedinstveni registar korisnika novčane doznake.

Kako se navodi, podaci o vlasnicima sefova neće biti javno dostupni već će se na njih primenjivati propisi kojima se uređuju bankarska tajna i zaštita podataka o ličnosti.

Ova evidencija dosad nije postojala, a nadležni organi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma bili su prinuđeni da se za podatke obraćaju svakoj pojedinačnoj instituciji.

Uspostavljanje Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake ima za cilj pristup podacima o građanima koji prenose novac bez uspostavljanja poslovnog odnosa s pružaocem platnih usluga, odnosno mimo računa otvorenih u bankama.

U obrazloženju zakona piše da se registar pravi jer je primećen značajan broj doznaka između fizičkih lica.

Podatke iz ovog registra će NBS redovno dostavljati banke i druga lica koja, u skladu sa zakonom, pružaju platnu uslugu izvršavanja novčane doznake i ti podaci takođe neće biti javno dostupni.

Zakonodavac je procenio da uvođenje ove obaveze za NBS, kao i za banke i druge finansijske institucije neće biti preveliki trošak jer će se podaci dostavljati elektronski.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vlasnici sefova banke Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.15

ostavite komentar