Tekst objavljen: 02.10.2014 15:40        


Nezadovoljni klijenti banaka sve češće se odlučuju da potraže pravdu na sudu. Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva" objavilo je da su nedavno donete, pred dva suda, presude u korist klijenata, a o poništenju ugovora o kreditima.

Banke izgubile dva spora zbog kredita

U oba slučaja radi se o jednostranom povećanju kamatnih stopa.

Pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu doneta je presuda u korist klijenta Rajfajzen banke koji je sklopio ugovor o zajmu za stan Obrenovcu. Viši sud takođe u Beogradu presudio je u korist stranke iz Inđije, koja je novac od kredita uzetog od Hipo banke uložila u kupovinu poslovnog prostora u Inđiji.U „Efektivi" objašnjavaju da su u inđijskom slučaju uspeli da dobiju od suda i privremenu zabranu prodaje nekretnine do okončanja spora, jer je hipoteka već bila aktivirana.

Klijenti su se žalili što im je banka jednostrano povećala kamatu u skladu sa svojom poslovnom politikom. Sud je u prvostepenoj presudi obrazložio da se postvalja pitanje čemu ugovaranje kamate ako banka može tokom otplate da je menja po svojoj volji?

Ako presude postanu pravosnažne, svaka strana će morati da vrati onoj drugoj novac koji je primila .U tom slučaju, razlika koju će klijent morati da nadomesti banci je daleko manja od sume koju bi morao da isplati po važećem planu otplate.

Oba ugovora sklopljena su pre donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga 2008. godine .A ugovaranje kamate na pomenuti način više se u Srbiji ne dozvoljava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
presuda hipoteka stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana