Tekst objavljen: 22.04.2018 11:26        


Kao još jedan način da dodatno zarade, pojedine banke su se dosetile pa naplaćuju i održavanje računa koji nisu aktivni. Ovih dana šalju obaveštenja klijentima da će ubuduće održavanje računa naplaćivati 150 dinara mesečno, uslugu koja je inače bila besplatna.

Banke naplaćuju i održavanje računa koji nisu aktivni

Postoji 7,5 miliona tekućih računa, od toga pet miliona aktivno

U Srbiji, prema poslednjim podacima Udruženja banaka Srbije, postoji 7.570.241 tekućih računa, od toga aktivno je 5.007.483. Prostom računicom dobija se da bi samo za jedan mesec, pod uslovom da sve banke uvedu ovaj trošak klijentima, mogle da prihoduju 384 miliona dinara, odnosno 3,2 miliona evra!

Pod neaktivnim računima se smatraju oni koji nisu imali promenu minimum 12 meseci. Zato proverite status svih računa i ako ih ne koristite - ugasite ih, kako vam se ne bi desilo da bespotrebno izdvajate novac. Za godinu dana - 1.800 dinara.

Glavni motiv dodatna zarada

- Prvi i osnovni motiv banaka za uvođenje ove naknade sigurno jeste dodatna zarada. Verovatno su analizom finansijskih pokazatelja i svih svojih proizvoda, uvideli da im profit opada, pa su tražili i našli način da to nadomeste, a da prividno izgleda da ne opterećuju klijenta.

Petina prigovora klijenata NBS na naknade za račune

A da građani imaju problema kada je reč o naknadama za račune potvrđuje i Izveštaj o podnetnim pritužbama i prigovorima Narodne banke Srbije za period od oktobra do decembra 2017. Korisnici su se, između ostalog, žalili centralnoj banci i na otvaranje, vođenje i gašenje tekućeg računa i naplatom naknada po osnovu vođenja tekućeg računa.

U četvrtom tromesečju 2017. najveći broj pritužbi s prigovorom na rad banaka odnosio se na kredite (41,2 odsto), potom na tekuće račune (22,5 odsto), platne kartice (17,6 odsto) i deviznu štednju (7,5 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
održavanje tekućeg računa banka neaktivni računi privatni računi građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana