Tekst objavljen: 20.05.2014 14:48        


Finansijski sektor Srbije je u 2013. godini imao ukupni gubitak od 3,1 milijardu dinara, na šta je naviše uticalo loše poslovanje banaka i lizing kompanija. Najveći gubici dolaze iz bankarskog sektora, koji je imao gubitak od 3,5 milijardi dinara i finansijskog lizinga koji je poslovao sa gubitkom od 2,4 milijarde dinara.

Banke oterale čitav finansijski sektor u minus u 2013.

Dobit 15 banka koje su poslovale pozitivno bila manja za 14,6 odsto nego godinu dana ranije, a gubitak 15 banaka koje su poslovane negativno veći za 12,4 odsto, pokazuju podaci APR-a.

Na ukupno negativno poslovanje bankarskog sektora najviše je utlicalo loše poslovanje dve banke - NLB koja je imala gubitak od 10 milijardi dinara i KBC banke koja je zabeležila gubitak od 7,5 milijardi dinara.

U APR-u navode da su banke, iako su se u prošloj godini vratile u zonu negativnog poslovanja, stabilne zahvaljujući visokom nivou bilansne aktive od 2,8 milijardi dinara i kapitalu od 594 milijarde dinara.

Istovremeno, kako je saopšteno, sektor osiguranja je smanjio dobitak iz prethodne godine sa 2,5 milijardi dinara na jednu milijardu dinara, dok su druge finansijske institucije iskazale duplo veći dobitak u iznosu od 1,9 milijardi dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana