Tekst objavljen: 04.09.2013 13:30        


Udruženje Efektiva pozvalo je korisnike bankarskih kredita da, bez konsultacija, ne potpisuju anekse ugovora sa bankama koje su prihvatile preporuku Narodne banke Srbije (NBS) o povraćaja novca naplaćenog povećavanjem kamata.

Banke pokušavaju da vrate manje novca klijentima

Preporuka Udruženja Efektiva je da gradjani ne prihvataju bilo kakvu ponudu i povraćaj novca koji podrazumeva manji iznos od onog koji predstavlja čistu razliku naplaćenu podizanjem kamate, uvećanu za zateznu kamatu.

Na to, kako ističe tu udruženje bankarskih klijenata, treba dodati da je banka u obavezi i da glavnicu kredita vrati na prvobitno ugovoreni nivo.

Udruženje banka Srbije (UBS) je 23. jula objavilo da su sve poslovne banke su prihvatile preporuku o vraćanju novca koji su naplatili jednostranim promenama marži na kredite pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finasijskih usluga, uz napomenu da klijenti mogu toma da li će prihvatiti ponudu banke da se odluče do kraja godine.

Efektiva navodi da su neke od banaka su javno prihvatile preporuku a neke pismima pozivaju korisnike da dodju u banku kako bi potpisali aneks ugovora kojim prihvataju umanjenje glavnice kredita za odredjeni iznos ili smanjenje kamate za budući period otplate, kako bi se preplaćeni iznos novca kompenzovao na taj način.

Navodi se da su banke povećavanjem kamate smanjile otplatu glavnice kredita pa tako sada korisnici duguju više nego što bi dugovali da povećavanja kamate nije bilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana