Tekst objavljen: 18.09.2013 9:00        


Broj loših kredita u stalnom je porastu, jer građani u regiji sve teže vraćaju kredite, a oni koji ih nisu mogli vratiti na kraju su ostali bez stana, automobila i druge imovine koju je zaplenila banka.

Banke u Srbiji oduzele 600 stanova i kuća

Zbog nemogućnosti klijenata da na vreme otplaćuju dospjele rate, do sada je u Srbiji, prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, oduzeto oko šest stotina stanova i kuća.

Erste Bank je tokom ove godine prodala tri stana. Kako kažu, statistika je dobra zbog strogih uslova kreditiranja i specifičnog odnosa prema klijentima. - Uglavnom se to dešava sa klijentima koji dođu kod nas i kažu 'ja ne mogu više da plaćam i jedina mi je solucija da prodam taj stan i iz tog novca da namirim banku', ili pak, dosta ređe, kada se neko jednostavno ne javlja kad ga mi konstantno pozivamo. Kada jednostavno ne želi da dođe i ignoriše svoju lošu situaciju - kazao je Slavko Carić, direktor ove banke.
Iskustva pojedinih pravnih zastupnika govore da nije mali broj klijenata koji su mogli da sačuvaju svoje stanove da su banke savesnije pristupale aktiviranju hipoteka.

- Da jednostavno banka nije obaveštavala o postupku prodaje, da ih je dovodila u zabludu da će se problem rešiti, pa je pustila da im prođu rokovi, pa im je kasnije svesno prodavala stan, da je banka svesno od sebe kupovala stan po mnogo nižoj ceni nego što je mogla da proda. Tih primera je jako puno - tvrdi advokat Vojin Biljić.

Samo tokom ove godine banke u Srbiji su aktivirale oko stotinu hipoteka.

- To se odnosi samo na stambene kredite. To su krediti koji su osigurani kod Nacionalne korporacije, pa se zato i može doći do tog podatka. Inače pitanje je koliko tu još ima kredita koji su plasirani privredi - kazao je Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

Aktiviranje sredstava osiguranja kredita obično dolazi nakon višemjesečnog kašnjenja u otplati. Princip je sledeći - banka nekoliko puta, usmeno ili pismeno, opominje klijenta. Ukoliko je to bezuspešno, dolazi do aktiviranja hipoteke, zakazivanja aukcije i prodaje stana.

Stan se prvo prodaje po tržišnoj vrijednosti. U drugom pokušaju banka ima pravo da snizi cenu, koja u trećem krugu može da bude i znatno niža od vrednosti stana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    xxx 18.09.2013 22:16

    to je tek pocetak...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana