Tekst objavljen: 04.12.2018 15:25        


Trend svakodnevnog sniženja cena goriva, koji je pre svega obradovao naše vozače, nastavljen je iu ponedeljak. Na većini benzinskih stanica u Srbiji osvanuli su novi cenovnici niži za dinar do dva u odnosu na kraj, a i do pet dinara u odnosu na početak prethodne sedmice!

Benzin i dizel ponovo pojeftinili, skliznula i cena TNG

Tako seu ponedeljak, na pumpama NIS, koje poslednjih dana prednjače u menjanju cenovnika, litar bezolovnog benzina od 95 oktana prodavao za 150,20 dinara. Litar evrodizela je koštao 164,40 dinara.

Pojeftinio je, nakon dužeg vremena i tečni naftni gas (TNG) koji je sa 85,20 "skliznuo" na 82,90 dinara za litar.

BAREL OKO 60 DOLARA

Cena sirove nafte tipa "brent"u ponedeljakje na svetskim berzama bila 61,67 dolara za barel.

Pre dva meseca, 4. oktobra, nafta ovog tipa koštala je 83,83 dolara za barel.

Niže cene imaju i kvalitetnije, aditivima obogaćene ili dodatno prečišćene vrste goriva, kao i one ektanski jače, pa je tako na pumpama NIS sve popularniji "G drajv 100" benzin prodavan po 160,20 a "G drajv dizel" po 169,40 dinara za litar.

- Cena sirove nafte na svetskom tržištu je pala i bio je potreban izvestan period i da se taj trend reflektuje i na našim benzinskim stanicama. Svemu pogoduje i stabilan kurs dinara u odnosu na dolar i evro - objašnjava Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Ovi parametri, cena sirove nafte na berzama, odnos dinara prema evru i dolaru, ali i odnos evra prema dolaru su i ključni faktori koji određuju cenu derivata u Srbiji.

Trenutno nema nikakvih nagoveštaja da će se bilo šta od ovih parametara drastičnije menjati u narednom periodu, pa se može očekivati ustaljen cenovnik na benzinskim stanicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prodavci goriva na benzinskim pumpama kažu da je teško oceniti, bez podrobnije analize, za koliko je porasla prodaja goriva (baš kao i za pad potrošnje prilikom poskupljenja) ali je evidentno da je "prodaja živnula".

- I dalje ljudi kupuju za ustaljen iznos od hiljadu ili dve-tri hiljade dinara, mada ima i onih koji uvek kažu "majstore, sipaj do vrha" - kaže Dragan S. sa jedne beogradske benzinske pumpe. - Jedino svi misle da s obzirom na pad cena sirove nafte i derivata na svetskim berzama, gorivo kod nas suviše sporo pojeftinjuje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta pad cene goriva cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana