Tekst objavljen: 28.06.2020 9:00        


Akcionari Lufthanze odobrili su na vanrednoj generalnoj skupštini u četvrtak paket državne pomoći vredan 9 milijardi evra. Prethodno Evropska komisija odobrila plan državne subvencije države Nemačke

Berlin spasao Lufthanzu

Prema uslovima iz paketa pomoći, Savezna Republika Nemačka postala je novi akcionar Lufthanze sa udelom od 20 posto, prenosi portal Berlin spektator.

Nemački vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je odobrenje dobra vest za avio-kompaniju, njene zaposlene i za Nemačku kao poslovnu destinaciju.

"Savezna vlada će sa ovom finansijskom pomoći stabilizovati veliku nemačku kompaniju koja je bila dobrog zdravlja i koja je zbog uticaja korona pandemije ušla u ozbiljne probleme", rekao je Šolc.

Ideja države, kako navodi portal, nije da skupi i stavi na sto sav taj novac koji bi kasnije postepeno otpisivala, već da zaradi puno para kada Lufthanza ponovo počne da se bavi onim što najbolje radi: letenjem.

Ministar ekonomije Peter Altmaier je takođe reagovao na vest ocenivši da Lufthanza sada imala perspektivu i "šansu da se uhvati u koštac sa najvećim izazovom u svojoj istoriji".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodao je da udeo Nemačke u Lufthanzi neće trajati ni dan duže nego što je potrebno, i da seVlada neće mešati u operativne poslove kompanije.

Generalni direktor Lufthanze, Karsten Špor izjavio je tih devet milijardi evra nameće veliku odgovornost i da bi sredstva trebalo što pre da budu vraćena poreskim obveznicima.


Paket pomoći od 9 milijardi evra uključuje ogroman zajam državne KfW banke i ulazak Nemačke u vlasništvo kompanije sa udelom od 20 odsto, čime će postati njen najveći akcionar.

Do sada, najveći akcionar je bio nemački milijarder Hajnc Herman Tile, koji protivio ulasku države u Nadzorni odbor. Međutim, kao i večina drugih akcionara, i on je odobrio spasilački paket, što je tržište pozdravilo sa skokom cene akcije za četvrinu.

Ovakvoj "nacionalizaciji" protivio se i deo javnosti, kao i političari u Bavarskoj,i to iz CSU, sestrinske stanke vladajuće CDU Angele Merkel. Komisija za tržišnu konkurenciju je u četvrtak ranije dala svoj blagoslov paketu pomoći pod uslovom da Lufthanza ustupi konkurenciji slotove(garantovane termine za sletanje/poletanje) u svojim glavnim vazduhoplovnim bazama, u Franfurtu i Minhenu.Vlada u Berlinu je već jednom odbila takav uslov Brisela.

Ovaj sporazum će spasiti puno radnih mesta. Lufthanza trenutno ima 138.000 zaposlenih. Ali dogovor Berlina i Lufthanze ne prolazi lako ni kod konkurencije. Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner najavila je da će podneti tužbu protiv sporazuma o spasavanju Lufthanze.

Portparol Rajanera je rekao da korona ne može biti izgovor za ignorisanje zakona o konkurenciji. Irski avio-prevoznik se oseća diskriminisanim jer mora sam da se nosi sa krizom dok će se rivalska Lufthanza izbaviti iz problema uz pomoć države.

U vlasništvu Lufthanza grupa je istoimena avio-kompanije, ali i Ostrijanerlajns, Svisinternešenalerlajns, Braselserlajns i Jurovings.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemačka spasila lufthanzu Lufthansa rajaner avio saobraćaj pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana