Tekst objavljen: 13.09.2013 14:30        


Do kraja godine u Srbiji bi moglo da se zatvori desetak auto-salona i ovlašćenih servisa, a bez posla bi moglo da ostane nekoliko hiljada radnika, jer će i oni auto-dileri koji se odluče da čekaju lepša vremena za svoju branšu, morati drastično da smanje broj zaposlenih.

Besparica zatvara salone, automobile niko ne kupuje

- Situacija na tržištu novih automobila u Srbiji je više nego katastrofalna. Pad prodaje se nastavlja, a u ovom trenutku niko ne vidi svetlo na kraju predugačkog tunela - kaže Dušan Đurašević, direktor "Evro Sumara", uvoznika Suzukija za Srbiju.

- Nama su pooštrili eko- uslove, jer su usvojili ekološki "evro 5" standard za motore vozila dok su uvoznicima polovnih vozila i dalje ostavili prastaru "evro 3" normu. Pri tome, mi na nova vozila plaćamo eko-taksu od 12.000 dinara po toni, a uvoznici polovnih ne. Zato i ne čudi što je do sada uvezeno u ovoj godini više od 100.000 polovnih vozila, maltene bez ikakve kontrole - kaže Đurašević.
Đurašević kaže da je u prvih osam meseci ove godine u Srbiji prodato ukupno 15.050 vozila što je u odnosu na 16.248 prodatih u istom periodu 2012. pad oko 10 odsto. U odnosu na "pretkriznu" 2008. pad je veći od 63 odsto!

- Ako izostavimo prodaju domaćih modela ("500L" i "punto) cifra prodatih automobila iz uvoza je još poraznija. Samo 12.670 putničkih, terenskih i lakih komercijalnih vozila smo uspeli da prodamo, što je pad od ogromnih 17 odsto u odnosu na godinu koja je takođe bila katastrofalna - objašnjava Đurašević.

"Fijat automobili Srbija" su prošle godine u prvih osam meseci prodali 1.460, a ove u istom periodu 2.325 što je povećanje udela u ukupnoj prodaji sa 8,5 na 15,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana