Tekst objavljen: 28.04.2015 11:28        


Malim i srednjim preduzećima u Srbiji na raspolaganju je besplatan program mentorstva koji sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR) u saradnji sa Vladom Japana, preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a zainteresovani mogu da se prijave do 15. maja.

Besplatan program mentorstva za preduzeća u Srbiji

Ovaj program je od 2010. do 2014. godine obuhvatio više od 420 firmi u Srbiji, koje su program ocenile kao veoma koristan za unapređenje poslovanja, saopšteno je iz NARR.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije, a koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi firme ostvaruju u proseku 10 odsto povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

Realizaciju mentoring programa sprovodi NARR u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i centrima za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovi centri postoje u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zajecaru, Kruševcu, Lajkovcu i Loznici.

Zainteresovani kandidati mogu da podnesu prijavu u tri kategorije: novoosnovani privredni subjekti registrovani posle 1. marta 2014, postojeći privredni subjekti registrovani pre 1. marta 2014. i klasteri.

Prijava za besplatan mentoring program je jednostavna i sastoji se iz tri koraka, a obrazac prijave i objašnjenja mogu da se nađu na sajtu www.narr.gov.rs (link: KONKURSI-Mentoring za 100 novoosnovanih i postojecih MSPP i klastere) ili u prostorijama regionalnih agencija i centara.

Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak uopšte.

Proces mentoringa predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor provodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom radnje ili preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Rad mentora pocinje od dijagnoze. Preduzeće i mentor zajedno proučavaju razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj. Na osnovu dijagnoze mentor i preduzetnik/ preduzeće pripremaju plan razvoja. Tokom ovog procesa mentor radi kao kao koordinator i savetnik.

Program mentoringa u 2015. sastavni je deo novog Projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama zapadnog Balkana - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", koji sprovodi NARR u saradnji sa Vladom Japana, preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Projekat je prvi regionalnog karaktera koji finansira Vlada Japana i sprovodi se u periodu 2013-2016. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mala i srednja preduzeća mala preduzeća program mentorstva mentorstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana