Tekst objavljen: 05.09.2015 17:00        


Ukoliko ste za vreme svog radnog veka uplaćivali doprinose za penziono-invalidsko osiguranje, ali ne duže od 15 godina, ostaćete kratkih rukava.

Bez 15 godina radnog staža nema penzije

Ne samo da nećete ostvariti pravo na penziju, nego vam Fond penzijsko-invalidskog osiguranja neće ni vratiti novac koji ste do nekog trenutka uplaćivali.

U Nemačkoj se taj novac pošteno vraća uplatiocu

U razvijenim zemljama kao što je Nemačka, u slučaju da se ne kvalifikujete za penziju, vraća vam se novac koji ste uplaćivali. Kvalifikacioni uslov da se postane nemački penzioner je najmanje pet godina staža osiguranja, ali svi doprinosi koje su zaposleni uplaćivali tokom vremenskog perioda kraćeg od pet godina vraćaju im se.

“Imam 77 godina starosti i osam i po godina staža. Da li mogu da dobijem neku penziju?“, pita jedna građanka.

Posle samo pet godina staža osiguranja, a taj uslov je ispunila, ona bi u Nemačkoj ostvarila penziju. Da je, pak, imala manje od pet godina staža, ne bi dobila penziju, ali bi joj nemački penzioni fond vratio doprinose, preciznije, deo doprinosa koje je kao zaposlena odvajala.

A kakav je slučaj u zemlji Srbiji?

S obzirom da je gospođa sa osam i po godina radnog staža državljanka Srbije, ona ne može da se kvalifikuje za penziju jer joj je za to neophodno najmanje 15 godina staža osiguranja, što ona nema. Ono, međutim, gde je na delu drastična razlika između pravno uređene države kakva je Nemačka i Srbije, jeste to što dotičnoj gospođi, za razliku od nemačkog, srpski Fond penzijskog osiguranja neće vratiti doprinose koje je osam i po godina uplaćivala.

Po kom osnovu novac koji je gospođa uplaćivala za sopstvenu penziju, za sebe uzima država?
Zašto Fond ljudima koji nisu ostvarili pravo na penziju, ali jesu do nekog trenutka uplaćivali doprinose taj novac ne vraća?

„Zakon o PIO ne predviđa to, niti zakon o doprinosima. Dakle, naše zakonodavstvo ne predviđa mogućnost da se vraća novac ukoliko osiguranik ne ostvari pravo na penziju. Znači, ako neko nema 15 godina staža osiguranja, samim tim ne može da ostvari pravo na penziju“, kaže Jelica Timotijević, direktorka Sektora Fonda PIO.

Ministarstvu za rad i socijalnu politiku se oglušilo na pitanje zašto srpski zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju to ne predviđa.

Po kom osnovu Fond PIO ne vraća uplaćeni novac nego ga zadržava za sebe ili za budžet – svejedno?
U Sloveniji i domaćice primaju penziju. Uprkos tome što se ukazuje na komponentu solidarnosti kad je reč o penzionom sistemu Srbije, to se na delu teško vidi. Naime, u Srbiji, za razliku od mnogih drugih država, i to ne samo najbogatijih, nego i nekih afričkih i azijskih zemalja, nema, recimo, prava na socijalnu penziju, na zagarantovanu minimalnu penziju osobama bez radnog staža. Od svih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, takva penzija postoji samo u Sloveniji, pa je tamo primaju i domaćice.

Gde se, dakle, očituje ta solidarnost u srpskom penzionom sistemu?
„Postavlja se pitanje da li se na bazi te opšte solidarnosti taj fond zaista i razvija ili se novac koji ne vraća građanima troši potpuno neodgovorno i neovlašćeno“, kaže predsednik Advokatske komore Srbije Slobodan Šoškić.

„Ako ne ostvarim pravo zbog koga to plaćam, a to je penzija, onda imam pravo tražim povraćaj svojih uplaćenih doprinosa“, kaže Šoškić.

Novčane kazne za poslodavce minorne

Državne institucije protiv poslodavaca pokreću nekakve prekršajne postupke, ali te novčane kazne za njih su više nego smešne.

Država faktički toleriše praksu nekažnjavanja poslodavaca što ne isplaćuju plate zaposlenima i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Dokaz za to je i činjenica da prilikom usvajanja izmena radnog zakonodavstva u Srbiji nije prihvaćeno rešenje da poslodavci koji ne isplaćuju plate duže od tri meseca imaju krivičnu odgovornost.

Poslodavci su, dakle, direktni prekršioci prava zaposlenih, ali oni u kršenju tih prava kao saučesnika imaju i državu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

10 komentara

  1. User image
    pistalo 05.09.2015 17:15

    komentar suvišan ako znaš u kojoj državi živiš

  2. User image
    milena petrovic 09.09.2015 9:34

    Mogu li od Vas dobiti informaciju u vezi placanja duplih doprinosa PIO fondu ,naime 2002-2003 iz stalnog ranog odnosa sam otvorila novu delatnost i kao vlasnik iste, placala doprinose 8 meseci ,do promene vlasnicke strukture nove radnje.Sad me zanima, imam li pravo da zahtevam da mi se uracuna u radni staz ovaj period i kome se mogu obratiti za to.Unapred hvala .Pozdrav.

  3. User image
    Kamatica 09.09.2015 12:13

    Potrebno je obratiti se PIO fondu i sa njima videti šta može da se uradi.

  4. User image
    Slaviša 21.12.2016 6:03

    MilenaPetrović ima pravo na povraćaj pogrešno uplaćenih doprinosa(zahtev se podnosi poreskoj upravi u mestu stanovanja) u slučajevima kada se dokaže da je u tom periodu došlo greškom do dupliranja staža.za dodatne informacije spreman sam da dam odgovore.

  5. User image
    jankomijatovic 14.12.2017 11:12

    mene interesuje jedna stvar imam odradjeni43 god bosna srbija njemacka slovacka slovacko drzavljanstvo imam predao sam papire 9 mjesec cekam gdje god pitam sta je sa mojom penzijom treba da sastave sve godine okej jasno mi je ali slovaci cekaju prvo da srbija donese rjesenje o penziji pa tek oni mogu dati to nerazumijem ako drzava dobila sve odradjene godine sta se tu ceka unaprijed zahvaljen

  6. User image
    panter 05.02.2018 14:32

    Nemam povezan staz u smislu uplata doprinosa penzionog fonda,da li se moze ostvariti starosna penzija sa zadnjih 15 godina
    uplacenih poreza i doprinosa, ili moram placati povezivanje prekida uplata?
    Hvala i pozdrav

  7. User image
    Hajnalka 07.05.2018 14:40

    Nemački penzioni fond vraća deo doprinosa koje je kao zaposlena odvajala, interesuje me da li je ti i u Austriji tako. Hvala na informaciji

  8. User image
    Dejan 25.05.2018 17:30

    Imam 14 meseci radnog staza u nemackoj,pa me zanima da li je moguce naplatiti to od nemackog penzionog fonda pri napustanju nemacke drzave i odjavljivanja iz iste,inace sam srpski drzavljanin,Hvala

  9. User image
    Dusica 15.07.2018 22:27

    Kao je moguce da poslodavac godinama placa doprinose radnicima manje od propisanog minimalca tj.na tekuci racun radniku uplati 18800 i na tu osnovicu plati doprinose.

  10. User image
    Mijic darko 24.04.2020 18:15

    Postovana gospodo moj otac sluzio vojni rok u J.N.A 14 meseci . Dali P.I.O Njemacke priznaje vojni rok ?. Sta treba od papira da se dostavi u njemacku ? Unapred hvala pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kako do penzije nemačka penzija penzija radni staž PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana