Tekst objavljen: 03.08.2023 13:45        


Mercedes-Benz je prošle nedelje objavio svoje tromesečne podatke o prodaji i finansijama, koji pokazuju pozitivne znakove za dosadašnju godinu

Biće skuplji i "Mercedes"


Nemački premium proizvođač automobila je zabeležio 515.746 isporuka u drugom tromesečju 2023., što predstavlja rast od 6 posto u poređenju s istim periodom prošle godine, s vrhunskim odeljenjima Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach koji uživaju rast od 19 odnosno 39 posto.

Ipak, iako stvari izgledaju dobro za drugu polovinu godine, proizvođač nema nameru da spušta cene. Naime, Mercedes će nastaviti da podiže cene svojih proizvoda, a to je potvrdio i glavni finansijski direktor, Harald Vilhelm, odmah nakon saopštavanja finansijskog izveštaja za drugo tromesečje.

- Da li će poluga cena biti jednako jaka u narednim kvartalima? Bićemo malo oprezniji... ali još uvek moramo da pozabavimo povećanjem troškova, rekao je Wilhelm za Automotive News Europe tokom konferencije za novinare. Ali zašto je to poskupljenje? Pa, jednostavno rečeno, Mercedes procenjuje da će njegovi troškovi nastaviti da rastu u nadolazećim mesecima, prenosi Jutarnji.hr.

To uključuje troškove proizvodnje, kao i troškove nekretnina, postrojenja i opreme, istraživanja i razvoja. Proizvođač automobila računa da su njegovi troškovi u 2023. znatno viši u poređenju s 2022.

S vedrije strane, Mercedes je jedna od retkih kompanija koje izveštava o "primetno poboljšanom" lancu snabdevanja. Takođe, očekuje se da će cene energije i dalje biti na znatno nižem nivou nego prethodne godine do kraja 2023., a takođe i u proseku za celu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međutim, dok Nemci veruju da će to imati koristi za razvoj automobilskih tržišta u drugoj polovini ove godine, potražnja za novim premium automobilima će verovatno ostati prigušena na nekim od najvažnijih tržišta marke.

Poslednje, ali ne i najmanje važno – s obzirom na kontinuirani rast cena – kakva su predviđanja proizvođača automobila za drugu polovinu 2023. u pogledu prodaje? Očekuje se da će stopa prodaje iz prvog polugodišta ostati na približno istom nivou, te se zato godišnja prodaja vidi na nivou prethodne godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skuplji mercedes automobili mercedes benz poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana