Tekst objavljen: 23.05.2017 10:59        


Kriptovaluta bitcoin dostigla je rekordnu vrednost, nadmašivši cenu od 2.000 dolara prvi put u svojoj istoriji, prenosi portal Investopedija.

Bitcoin probio vrednost od 2.000 dolara

Na ovom cenovnom nivou,ukupna tržišna kapitalizacija bitcoina takođe se popela na zapanjujućih 32,92 milijarde dolara.

Cena ove kriptovalute je već mesecima na uzlaznoj putanji, a samood početka aprila do danas je uzletela za bezmalo 65 procenata.

Bitcoin je prvi put prešao prag vrednosti od 1.000 dolara pre četiri godine, nakon čega je ubrzo pao. Međutim, do kraja 2016. godine je ponovo vratio izgubljenu poziciju i trgovao se na koti od 1.000 dolara.

Ekonomisti kažu da je tome možda doprinela šira podrška velikih finansijskih institucija, kontinuirani rast transakcija u kriptovalutama i novi propisi Kine. Ono što se dogodilo početkom ove godine, ipak je gotovo svakog iznenadilo.

Krajem aprila bitcoin se trgovao na oko 1.300 dolara,a za samo tri nedelje u maju cena mu je porasla za oko 50 posto, pri čemu je prošle nedelje ojačao za 12 posto. Ipak,najveći razlog rasta njegove vrednosti je ogromna tražnja za bitcoinom u Japanu i Južnoj Koreji, gde mu cena povremeno skače i preko 2.300 dolara.

I pored ovolikog rasta vrednosti,bitcoin nije najveći dobitnik među kriptovalutama. Naime, ripl, centralizovana valuta namenjena velikim bankama, skočila je u poslednjih nekoliko nedelja za 1.000 odsto, što je katapultiralo na drugo mesto među sličnim digitalnim valutama u smislu vrednosti, prema podacima platforme “Tec Crunc”. Istovremeno, bitcoinov rivaletereum takođe je ojačao na 130 dolara po kovanici, što je više nego dvostruka vrednost u odnosu na onu koju je imao pre mesec dana, navodi Investopedija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2000 dolara bitkoin rast cene bitkoina virtualna valuta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana