Tekst objavljen: 19.08.2016 12:56        


Sirova nafta "brent" drži se čvrsto iznad 50 dolara za barel na današnjem trgovanju u Aziji pošto je optimizam na tržištu, odnosno "raspoloženja bikova" uzelo zamah u svetlu nade da će vodeći proizvođači zamrznuti proizvodnju, i usled podataka koji pokazuju snažnu tražnju u SAD.

"Brent" nafta iznad 50 dolara

Američka referenca na tržištu nafte, "laka" nafta WTI za isporuku u septembru ojačala je za 13 centi na 48,35 dolara za barel, a severnomorska nafta "brent" je porasla za jedan cent na 50,90 dolara, izveštava agencija AFP.

Cena "brenta" je sinoć zatvorena iznad 50 dolara prvi put od 4. jula ove godine.
Jačanje nafte se zahuktalo, uz oporavak cena za više od 20 odsto sa najnižih nivoa zabeleženih ranije ovog meseca, kada su potonule ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila ove godine.

Na to je uticala vest da će članice i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) imati neformalni sastanak idućeg meseca u Alžiru, na kom će, kako je nagovešteno, razgovarati o merama za stabilizaciju situacije na prezasićenom tržištu sirove nafte.

Pored toga, zvanični podaci američke vlade pokazali su pad komercijalnih zaliha sirove nafte za 2,5 miliona barela, i zaliha benzina za 2,7 miliona barela u nedelji zaključno sa 12. avgustom, što ukazuje na snažnu tražnju u zemlji koja je najveći svetski potrošac "crnog zlata".

Slabija američka valuta je takođe doprinela rastu cena, budući da je nafta izražena u dolarima postala jeftinija, što podstiče tražnju.

"Skoku nafte pomogla je i izjava bivšeg predsednika OPEK-a, Čakiba Kelila, koji je rekao da je sporazum naftnog kartela o zamrzavanju proizvodnje na putu da bude postignut pošto najjače članice te organizacije već imaju proizvodnju na rekordnim nivoima", kaže Angus Nikolson, analitičar kompanije IG Markets u Melburnu.

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u OPEK-u, i Rusija koja nije član naftnog kartela najavile su saradnju na planu stabilizacije tržišta uoči septembarskog sastanka.

Analitičari, međutim, sumnjaju da će dogovor o zamrzavanju proizvodnje biti postignut, podsećajući da je prethodni pokušaj u aprilu ove godine propao zbog iranskog odbijanja da se priključi sporazumu.

Iran je naveo da će i dalje intenzivirati proizvodnju urušenu višegodišnjim zapadnim ekonomskim sankcijama, koje su u januaru ove godine ukinute.
Nikolson smatra da moguće odbijanje Irana da se pridruži sporazumu, ovaj put "neće imati veliki značaj u trenutku kada su cene nafte u uzlaznom zaletu".

On takođe podseća na podatke Američkog instituta za naftu, koji pokazuju da je potrošnja benzina u SAD dostigla rekordan nivo u julu.

Stiven Inis, viši trgovac na platformi Oanda, izjavio je da su trgovci za vikend takođe zauzimali kratke pozicije, što znači da ponovo kupuju ranije prodate akcije jer očekuju da će cene dalji rasti.

Prema njegovim rečima, "primarni fokus trgovaca ostaje na najavama OPEK-ovog zamrzavanju proizvodnje", što bi moglo dodatno da utiče na rast cena iduće nedelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta svetske zalihe nafte opek-a oporavak cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana