Tekst objavljen: 30.09.2021 16:15        


U pitanju je investicija od 600 miliona evra, kaže ministar Nedimović

Britanci kupili „Frikom”


„Naš najveći prerađivač smrzute hrane je dobio novog vlasnika, kupio ga je najveći evropski prerađivač smrzute hrane", izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, napominjujući da je u pitanju investicija veća od 600 miliona evra.

„To znači nove investicije u sektor prehrambene industrije, to znači jako dobrog strateškog partnera, koji ima tržišta koja su neograničena. To je velika stvar u srpskoj prehrambenoj industriji. Znaćete sve danas posle 13 sati", rekao je jutros Nedimović gostujući na TV Prva.

Kompanija Frikom prodata je britanskoj firmi „Nomad fuds”, javio je B92 pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Frikom je bio deo Poslovne grupe zamrznute hrane, zajedno sa društvima Ledo plus i Ledo Čitluk, te nekoliko manjih povezanih društava. Sve to bilo je u vlasništvu Fortenova grupe, koja je sa "Nomad fuds limited" potpisala kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane.

Sada je došlo do zaključenja ove transakcije, koja je i bila najavljena za treće tromesečje 2021. godine.

Podsetimo, ranije ove godine već je počelo da se spekuliše i šta bi sledeće moglo da ode "na doboš". Tako je ekonomski analitičar Andrej Grubišić naveo da bi uskoro moglo doći i do prodaje ostalih firmi iz Fortenova grupe, te kazao da bi prva na redu mogla biti „Jamnica”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Investitori koji kupe Ledo i Frikom steći će kontrolu nad celim tržištem regiona, najavio je još prošle godine osnivač konsultantske kompanije "Jakov Viktor" Drago Munjiza.

"Te kompanije su 'zlatna koka' bivšeg koncerna Agrogor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 'frižidera' u regionu eks-Jugoslavije. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije, on kontroliše celo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto", kazao je Munjiza, preneo je B92.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frikom nomad foods prodat frikom branislav nedimović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana