Tekst objavljen: 29.12.2015 9:48        


Cene nafte ostale su danas slabe u trgovanju u Aziji usled "mlakih" privredih podataka iz Japana i činjenice da je budžet za 2016. godinu Saudijske Arabije, vodećeg izvoznika ovog energenta, zasnovan na proceni da će cene "crnog zlata" ostati niske.

Budžet Saudijske Arabije za 2016. prepao trgovce naftom

Obim trgovanja je bio "tanak" budući da su se investitori već prepustili prazničnom raspoloženju, izveštava agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuke u februaru poskupela je za jedan cent, na 36,82 dolara, a sirova nafta "brent", takođe za februarske isporuke, trgovana je za dva centa više na 36,64 dolara. Oba ugovora su sklopljena ranije danas.

Investicioni analitičar kompanije "Filip Fjučers" u Singapuru, Danijel Ang, smatra da su slabim cenama doprineli podaci o tome da je japanska industrijska proizvodnja pala 1,0 odsto u novembru u odnosu na mesec ranije. 

Pokazatelj o padu japanske industrije usledio je posle prošlonedeljnih odvojenih podataka o uporno slaboj inflaciji i potrošnji domaćinstava u toj zemlji.

"Ne viđamo često to da japanska ekonomska statistika utiče na cene nafte toliko. Međutim, u nedostatku velikih vesti kao što su one iz SAD-a, čak i one male (vesti) potresu tržište", rekao je Ang za Frans pres.

Izveštaji o tome da će glavni izvonik nafte, Saudijska Arabija, srezati subvencije na potrošnju goriva kao odgovor na rekordan budžetski deficit, kako bi se izborila poniranjem cena nafte, uplašili su tržište.
Prema informaciji "Blumberg news", saudijski budžet za 2016. je verovatno urađen na bazi cene sirove nafte od oko 29 dolara za barel.

Saudijska kraljevina i njeni partneri u Persijskom zalivu, sve ključni članovi uticajne Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), usprotivili su se pozivima siromašnijih članica naftnog kartela za rezanje visokog nivoa proizvodnje kako bi se smanjila ponuda na prezasićenom tržištu i sprečio dalji pad cena.

Očekuje se da će suficit ponude na tržištu sirove nafte trajati i tokom 2016. bez smanjenja proizvodnje, i u svetlu činjenice da je Iran spreman da pojača izvoz u mesecima nakon ukidanja zapadnih ekonomskih sankcija, što treba da usledi kao deo dogovora o obuzdavanju nuklearnih ambicija Tehrana, kažu analitičari, a prenosi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte niska cena nafte proizvodnja nafte opek-a saudijska arabija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana