Tekst objavljen: 16.11.2022 15:55        


Posle optužbi za navođenje skrivenih troškova u ceni smeštaja, najveća kompanija za onlajn rezervacije pod lupom španske antimonopolske agencije

„Buking” ponovo zloupotrebljava dominantan položaj


„Buking” je izgleda ponovo prekršio pravila konkurencije ovog puta u Španiji, a tamošnje antimonopolsko telo je, kako javljaju evropski mediji, već pokrenulo postupak protiv ove kompanije za onlajn iznajmljivanje smeštaja. Prijavu su, kako se navodi, podnela dva udruženja hotelijera tvrdeći da najveća platforma za rezervacije nizom nepoštenih poslovnih praksi pokušava da ih istisne iz posla. Agencija za zaštitu konkurencije navodno sumnja da je „Buking” prekršio španske zakone i zloupotrebio dominantan položaj, a hotelijeri naglašavaju da im je ova firma nametnula nepravedne uslove i mere koje mogu da ih eliminišu sa tržišta u poslovima iznajmljivanja smeštaja. Nije ovo jedina primedba na račun kompanija koje posreduju u iznajmljivanju smeštaja, niti je prva protiv „Bukinga”. Oni su pre tri godine optuženi i zbog skrivenih troškova u cenama smeštaja.

Pod pritiskom britanske Agencije za zaštitu konkurencije na onlajn tržištu rezervacija tada je promenjen način poslovanja „Bukinga”, „Trivaga”, „Er-Bi-En-Bija” i sličnih firmi. Na britanskom tržištu oni sada moraju jasno da navedu sve troškove (takse, naknade za čišćenje itd.) i da ih predoče korisnicima pre rezervacije. Turisti su se, takođe, žalili i na lažne ocene hotela, agresivne načine prodaje i obmanjujuće tvrdnje o sniženjima. Ove platforme dobile su smernice za nova pravila rezervacije smeštaja, a kada je reč o popustima moraju da reklamiraju samo one apartmane ili hotele koji su zaista dostupni. Korisnici su prijavljivali da baš u trenutku kada nameravaju da rezervišu smeštaj dobiju informaciju da je reč o poslednjoj sobi ili apartmanu, čime se gost požuruje da donese odluku.

Prema podacima britanske antimonopolske komisije, dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase već rasprodatih hotela kako bi uticali da potencijalni korisnik iznajmi smeštaj. Često su upoređivali cene luksuznih apartmana sa standardnim i iskazivali popuste koji su veći od realnih. Najveći problem su ipak bili skriveni troškovi, pa ove platforme sada moraju da iskažu pun iznos koji gost plaća. Posle Velike Britanije pravila su se promenila na većini tržišta i bilo je manje primedaba, ali je posle krize sa virusom korona, tržište ponovo zrelo za spremanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stručnjaci navode da je reč o poslu koji donosi velike profite. Samo 2019. godine „Buking” je ostvario profit od 2,8 milijardi dolara, a u jednom kvartalu više od milion. Do profita ova i slične kompanije koje se bave onlajn iznajmljivanjem smeštaja dolaze na više načina, ali je glavni provizija koja iznosi oko 20 odsto od svakog zakupa i to se na mesečnom nivou uplaćuje direktno na račun kompanije. Prema nekim statističkim podacima oko 80 odsto onlajn rezervacija se obavi preko „Bukinga”, jer je najpopularniji i bez obzira na afere koje je prate ova kompanija uspešno posluje širom sveta. Jedna od nepoštenih praksi koje joj stavljaju na teret su i lažne recenzije. Utisci gostiju su danas jedan od važnijih smernica za turiste ne samo u odabiru smeštaja nego i restorana ili drugih usluga. Poznat je i slučaj da je grupa francuskih turista pre nekoliko godina preko „Bukinga” rezervisala luksuznu vilu na Hvaru za oko 6.000 evra, ali su na adresi zatekli gradilište i zapušten plac. Od tada je postavljeno pitanje na koji način se objekti oglašavaju i zašto je ova kompanija prestala da traži dokaze o vlasništvu objekata iako je to nekada bila praksa.

Kako je napomenuto, nepoštenom poslovnom praksom se u ovom slučaju smatra navođenje utisaka potrošača koji su koristili usluge, ukoliko ne postoji način da se proveri da su verodostojni. Kažnjivo je i podnošenje lažnih recenzija, naručivanje lažnih ocena i pogrešno predstavljanje ponude kako bi se neki proizvod ili usluga reklamirali. Dugogodišnji korisnici ovih platformi kažu da su ocene, kada su verodostojne, najbolji pokazatelj kvaliteta smeštaja i usluga.

– Više vrede dobri komentari nego bilo kakva kategorizacija koju su izdale institucije. Potrebno je samo dobro pročitati ocene gostiju, i to one najlošije prvo. Treba izbegavati smeštaje koji imaju malo ocena, ili gde sve dolaze iz iste zemlje. I naravno neophodno je pogledati šta se dešava u slučaju prevremenog otkazivanja smeštaja. Koristim „Buking” godinama i nisam imao probleme – navodi svoje utiske jedan od korisnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
booking turizam smeštaj monopol

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana