Tekst objavljen: 20.04.2017 13:54        


BEOGRAD, 20. aprila (Tanjug) - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da ima zainterosavnih kupaca za Frikom, Dijamant i Merkator, preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora, ali i napomenuo da je to samo jedna od mogućnosti. 

Čadež: Ima kupaca za Frikom, Dijamant, Merkator

"Zainteresovane su i domaće firme, ali i neki strani fondovi. Postoje i interes, i novac, i volja. Ali ne možete da kupite nešto što još ne znate šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će btii strategija nove uprave", rekao je Čadež.

Čadež je u intervjuu za "Novi magazin" kazao da postoji interesovanje i za Merkator u Sloveniji, koji kao celina takođe može da bude predmet prodaje.

On je ocenio da nije loše to što je to što je slovenačka vlada parlamentu predložila "lex Merkator".
Time se slučaj podiže na državni nivo i svima šalje signal, i bankama i dobavljačima, da će dekompozicija Agrokora biti proces koji bi trebalo da bude sproveden kontrolisano, ukazao je Čadež.

Kako je rekao, prema informacijama kojima raspolaže, ne postoji nijedna naznaka da neko u Vladi Srbije uopšte razmišlja na način da se loše poslovanje pojedinih firmi svede na pokrivanje parama poreskih obveznika.

"Sudeći po izjavama hrvatskih političara, ne vidim ni da je država Hrvatska spremna na tako nešto. Ona na neki način može da bude garant stabilnosti ili garant da će u dogovoru sa bankama i dobavljačima neke stvari sada funkcionisati, ali ni to ne može da traje večno", rekao je Čadež.

Čadež je istakao da je cilj da se napravi ozbiljna analiza, da se kompanija restrukturira i da se izlaz pronalazi u biznis solucijama, odnosno u promeni vlasničke strukture kroz ulazak drugog privatnog vlasnika.
On je ukazao da postoji neki vremenski okvir u kojem može da se obavi restruktuiranje Agrokora, ali da će se na kraju stvar rešavati prodajom.

"Nema drugog načina", poručio je Čadež, dodajući da ne vidi da bilo Slovenija, Hrvatska, Bosna i Srbija raspolažu tolikim novcem kojim bi preuzela dugove.

Čadežz je naveo da će se situacija s kompanijama unutar sistem videti tek kada se napravi ozbiljna analiza.
Firme u sklopu Agrokora međusobno su povezivane u skladu s poslovnom logikom, pa je tako Frikom povezan sa Ledom, Dijamant sa Zvjezdom..., objasnio je Čadež.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana