Tekst objavljen: 30.04.2017 9:59        


Čak 242 agencije za promet nepokretnostima u Srbiji prodaje nekretnine "na crno", rečeno je na međunarodnom savetovanju trgovaca nekretninama "Nauči da uspeš". 

Čak 242 agencije prodaju nekretnine

"U Srbiji je registrovano 2.200 licenciranih agenata za prodaju nepokretnosti, a 1.500 njih je zaposleno u agencijama za promet, što daje osnovanu sumnju da i oko 700 trgovaca nepokretnostima ne radi po zakonu", kaže Mića Đoković iz nacionalnog udruženja Klaster nekretnina.

Kako je takođe rečeno na skupu, tek svaki deseti licencirani prodavac nekretnina u Srbiji je posećivao stručne skupove radi usavršavanja.

Zbog toga, kaže Đoković, u narednom periodu će se doneti predlog da se u Zakon uvede obaveza o redovnom usavršavanju agenata.

"Isto tako, jedan od važnih problema je što niko nema zbirni podatak koliko je ukupno zaključenih ugovora o prodaji i iznajmljivanju stanova, kuća, zemljišta, lokala, bilo u toku godine, jer, po Zakonu, posrednici ne moraju da vode takvu statistiku", kažu iz Klastera nekretnina.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija planira da u 2017. godini oformi Radnu grupu za izmenu Zakona o posredovanju kako bi se nedostaci koji su u proteklom period primećeni, otklonili, rečeno je na skupu.

Jedna od predloženih novina na skupu je i da se ispiti za dobijanje licenci za agenta u sledećoj godini povere strukovnim organizacijama pod nadzorom Ministarstva trgovine.

Postavilo se i pitanje da li je dužnost budućeg kupca stana da zaključi ugovor o posredovanju pre nego što vidi nekretinu koju želi da kupi, ili samo kada se odluči da je plati. Dosadašnja praksa kod pojedinih agenata je bila da ne žele da pokažu stan pre ugovora sa građanima, te su Ministarstvu trgovine, kako je rečeno, pristizale zalbe da im agenti žele naplatiti usluge koje nisu izvršene.

Većina zemalja u Evropi već dugi niz godina ima razvijenu mrežu agenata, a zakonski okviri postoje već decenijama. U Francuskoj, Zakon o posredovanju postoji od 1970. godine, u Velikoj Britaniji od 1979, u Sloveniji od 2003,a u Hrvatskoj od 2007. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
agenti za nekretnine prodaja nekretnine cena nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana