Tekst objavljen: 11.08.2015 15:01        


Prosečna cena uvoza dijamanata u Belgiju, najveći svetski centar za trgovinu dragim kamenjem, u julu ove godine bila je 150 dolara za karat, što je sedam odsto manje nego u julu 2014. godine, pokazuju podaci Antverpenskog svetskog centra za dijamante (AWDC). 

Cena dijamanata pala sedam odsto na godišnjem nivou

U julu ove godine u Belgiju je uvezeno 5,19 miliona karata dijamanata, u vrednosti 779 miliona dolara. Obim uvoza je smanjen 31 odsto u odnosu na jun, a vrednost 27 odsto, preneo je Finmarket.ru.

S obzirom na to da je stopa pada obima uvezenih dijamanata nadmašila stopu pada cene, prosečna cena uvoza u julu (150 dolara za karat) je povećana u odnosu na juni ove godine sedam odsto.

U belgijskom Antverpenu nalazi se najveća svetska berza dijamanata. Značajan broj trgovaca sirovim dijamantima koje kupuju od proizvođača prvo dolaze u Belgiju, a odatle distribuiraju na obradu. Zbog toga se sa izvesnom verovatnoćom može reći da cena uvoza dijamanata u Belgiju odražava cenu proizvođača, a cena izvoza odražava cenu sekundarnog tržišta po kojoj sirovina ide na obradu.

Prosečna cena izvoza dijamanata iz Belgije bila je u julu ove godine 145,3 dolara za karat, što je 18 odsto više od junskog nivoa. U poređenju s julom 2014, kada je cena izvoza bila 148,2 dolara za karat, taj pokazatelj je smanjen dva odsto.

U julu ove godine izvoz dijamanata iz Belgije u fizičkom obimu smanjen je 24 odsto u odnsou na juni, na 9,29 miliona karata. Pri tome, izraženo u novcu, izvoz je smanjen 10 odsto, na 1,025 milijardi dolara. Na godišnjem nivou vrednost izvoza dijamanata smanjena je 43 odsto, a obim 42 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena dijamanata pad cene dijamanata dijamanti prodaja dijamanata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana