Tekst objavljen: 23.01.2023 12:25        


Na svetskim su tržištima cene nafte porasle i prošle nedelje, druge zaredom, jer trgovci očekuju rast kineske potražnje, dok su zabrinutosti u vezi recesije u zapadnim ekonomijama bile u drugom planu

Cena nafte porasle i drugu nedelju zaredom


Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1,8 posto, na 81,30 dolara, prenosi Hina.

Rast cena drugu nedelju zaredom ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će, nakon ukidanja strogih kovid mera, ubrzati rast kineske ekonomije što će potstaknuti i potražnju za naftom, s obzirom da je Kina najveći svetski uvoznik “crnog zlata”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će, zahvaljujući Kini, globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 miliona barela dnevno, a kineski oporavak očekuje i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

“Mnogi trgovci veruju da ćemo svedočiti snažnijoj potražnji iz Kine, budući da iz dana u dan ukida kovid mere”, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte rast cena nafte cena goriva vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana