Tekst objavljen: 17.06.2022 12:55        


Cene nafte su pale danas na azijskom trgovanju jer na tržištu vlada zabrinutorst u pogledu potražnje nakon povećanja kamatnih stopa centralnih banaka ove nedelje, ali su nove američke sankcije Iranu ograničile pad

Cena nafte u padu, mogući prvi gubici posle pet nedelja


Nafta Brent je pojeftinila za 74 centa ili za 0,6 odsto, na 119,1 dolar po barelu, a američka laka nafta WTI je oslabila za 77 centi, takođe za 0,6 procenata, na 116,7 dolara za barel.

Ukoliko cene ostanu ovakve tokom dana, nafta Brent bi zabeležila prvi nedeljni pad u poslednjih pet sedmica, a za WTI bi to bio prvi pad za osam nedelja, izveštava Rojters.

"Podizanje kamatnih stopa centralnih banaka vrši pritisak na cene nafte, uprkos tome što je postojeća ponuda ograničena“, kaže Tina Teng, analitičarka u kompaniji CMC Markets.

Pojedine centralne banke u Evropi su podigle u četvrtak referentne kamatne stope, neke od njih u iznosima koji su šokirali tržišta, i nagovestile još veće troškove zaduživanja kako bi ukrotile usijanu inflaciju koja obezvređuje štednju i smanjuje profite preduzeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na drugoj strani Atlantika, argentinska centralna banka je takođe povećala u četvrtak svoju ključnu kamatu najviše u poslednje tri godine, jer je inflacija u toj južnoameričkoj zemlji premašila 60 procenata, a dan ranije su i američke Federalne rezerve oštro podigle svoju kamatu za čak 75 baznih poena, najviše od 1994. godine.

U fokusu investitora je i ograničena tržišna ponuda nafte, pošto su Sjedinjene Države objavile nove sankcije Iranu.

Naime, Vašington je juče uveo sankcije kompanijama iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana koje pomažu izvoz iranskih petrohemijskih proizvoda, kako bi pojačao pritisak na Teheran za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, navodi britanska agencija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta cena nafte pad cene nafte vesti sa berze gorivo cena goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana