Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 27.10.2016 15:56        


Nafta se trgovala jutros na robnim berzama blizu tronedeljnog cenovnog minimuma, neznatno ispod 50 dolara za barel, pošto trgovci i dalje ne veruju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) uspeti da smanji proizvodnju shodno dogovoru postignutim prošlog meseca u Alžiru. 

Cene nafte blizu tronedeljnog minimuma

Cene naftnih fjučersa oporavile su se na trgovanju u Njujorku za 0,3 odsto posle jučerašnjeg oštrog pada od 1,6 procenata, javlja agencija "Blumberg".

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo pozvao je članove naftnog kartela da pokažu "maksimalnu fleksibilnost" kod dogovora o nižim proizvodnim kvotama, nakon što je juče ocenio da se ta naftaška grupacija suočava sa "najtežim" izazovom.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u decembru trgovala se jutros oko 10,00 časova po londonskom vremenu, na nivou od 49,34 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je za 16 centi više nego juče.
WTI nafta je juče pala za 78 centi na 49,18 dolara, na najnizi nivo od 4. oktobra. Ukupan volumen trgovanja danas je bio oko 13 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Sirova severnomorska nafta "brent" za decembarske isporuke ojačala je za 29 centi, na 50,27 dolara po barelu, na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu. Ovaj tip nafte, koji se smatra globalnom tržišnom referencom, juče je pao za čak 81 cent na 49,98 dolara, što je najniži nivo od 30. septembra.

Odbor OPEK-a sastaće se ove nedelje u nastojanju da se prevaziđu razlike u pogledu količina koje svaka zemlja članica pojedinačno može da pumpa, nakon što se Irak pridružio spisku zemalja koje traže izuzeće od limitiranja proizvodnje.

Govoreći iz Iraka, Barkindo je poručio da će raditi sa članicama na savladavanju "izazova i neizvesnosti" na tržištu, apelujući na njih da pokažu dobru volju za postizanje dogovora.

U međuvremenu, alžirski ministar energetike Nuredin Butarfa je rekao da "nema odustajanja" od dogovora iz Alžira i da će grupa na samitu 30.novembra utvrditi kvote.

"Mi i dalje smatramo da je mala verovatnoća da će bilo koji dogovor sa predstojećeg sastanka OPEK-a imati bilo kakav značajan uticaj na tržište", kaže Karsten Menke, analitičar za istraživanje cena sirovina u "Džulijus Ber Grupi".

"I dalej ima mnogo prepreka, među kojima najnoviju predstavlja ovonedeljna izjava iz Iraka da bi zemlja trebalo da bude izuzeta iz tog sporazuma", dodao je Menke.

U SAD-u, u Meksičkom zalivu porasle su zalihe sirove nafte za 2,0 miliona barela u prošloj nedelji, a isporuke su povećane i na Istočnoj obali, prema sinoć objavljenim podacima američke Uprave za energetske informacije. Na Zapadnoj obali su, međutim, zalihe opale, smanjujući ukupne lagerovane količine nafte u zemlji, prenosi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta cena nafte svetske zalihe nafte nafta na berzi opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana