Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 24.03.2015 10:14        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon razočaravajućih podataka iz kineskog prerađivačkog sektora, navode analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 44 centa na 47,01 dolar, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 30 centi na 55,62 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte i dalje u padu, razočarali podaci iz Kine

Preliminarni indeks upravljanja nabavkom u kineskom prerađivačkom sektoru, kog izračunava banka HSBC, pao je u martu na 11-mesečni minimum od 49,2 poena, sa februarskih 50,7 poena, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Ekonomisti koji su učestovali u anekti "Blumberga" očekivali su da će indeks, ključni pokazatelj zdravlja azijskog privrednog džina, iznositi 50,5 poena.

Ministar energetike Saudijske Arabije Ali al-Naimi poručio je da proizvođači nafte van OPEK-a moraju da sarađuju da bi podstakli rast cena, budući da taj kartel odbija da sam preuzme odgovornost.

"Odbijamo da preuzmemo odgovornost sami jer OPEK proizvodi 30 odsto nafte na tržištu, a 70 odsto dolazi iz drugih izvora", rekao je al-Naimi.

Prema podacima "Blumberga", Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, u februaru je ispumpavala 9,85 miliona barela nafte dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta nafta na berzi cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana