Tekst objavljen: 25.05.2015 12:10        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile mešovite, dok trgovci iščekuju nove ekonomske podatke iz SAD koji bi ukazali na tražnju nafte u najvećem svetskom proizvođaču tog energenta, navode analitičari.

Cene nafte mešovite, čekaju se privredni podaci iz SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi sedam centi na 59,79 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila tri centa na 65,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Investitori iščekuju sutrašnji izveštaj o narudžbama trajne robe u SAD u aprilu, kao i drugu procenu privrednog rasta iz prvog kvartala. "Ta dva podatka daće nam ideju o tražnji industrijskih prozivoda u SAD i očekujemo da će cene nafte reagovati na njih", navodi investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Tržišni strateg firme IG markets iz Singapura Bernard Ou navodi da na cene nafte utiče i jačanje dolara, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi poručila da planira da podigne kamatne stope u toku godine.

Investitori u naftnom sektoru pomno prate kretanje kamatnih stopa, čije podizanje vodi jačanju dolara. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje dolara svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana