Tekst objavljen: 18.09.2015 12:23        


Cene nafte su danas mešovite u opreznom azijskom trgovanju nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na nuli, ali i upozorila na slabosti globalne ekonomije.

Cene nafte mešovite posle odluke Feda

Vest o tome da će američka centralna monetarna vlast zadržati cenu zaduživanja na nuli zdušno je pozdravljena širom Azije, podižući na noge većinu berzi, pošto se smanjila zabrinutost od zastrašujućeg odliva kapitala iz zemalja u regionu koje se bore s ekonomskim teškoćama, prenosi agencija AFP.

Odluka Feda je takođe oborila "zelenu valutu", tako da je nafta u dolarskoj ceni postala jeftinija za trgovce sa slabijim valutama. Amerčka "laka" nafta (WTI) pojeftinila je u popodnevnom trgovanju za 18 centi, na 46,72 dolara, dok je sirova nafta "brent" poskupela četiri centa, na 49,12 dolara.

Šefica Feda, Dženet Jelen, rekla je na konferenciji za novinare da su kreatori monetarne politike naveli da je u njihovoj odluci značajnu ulogu igrala aktuelna kriza u Kini i nedavna previranja na svetskim tržištima.

"Saopštenje Federalnog odbora za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) pokazalo je da su političari zabrinuti zbog nedavnih globalnih zbivanja i zaoštravanja finansijskih uslova i njihovog uticaja na privrednu aktivnost", navela je holandska banka ABN Amro u tržišnoj analizi.

Holandska banka je dodala da članovi Feda "žele da vide u kojoj meri će takav razvoj događaja uticati na američku privredu s obzirom na jaku međusobnu finansijsku povezanost".

"Uticaj odluke (Feda) je...nekako mešovit", kaže tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

Prema njegovom mišljenju, investitori će verovatno biti oprezni pošto "još ''vare'' odluku o kamati i razmatraju šta da čine".

Cene nafte su uzletele u sredu nakon što je američko Ministarstvo energetike objavilo da su zalihe u toj zemlji pale za 2,1 milion barela, što je podgrejalo nade da raste tražnja u najvećoj svetskoj privredi, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte nafta na berzi odluka feda cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana