Tekst objavljen: 27.01.2020 10:55        


Cene nafte na svetskim tržištima pale su i prošle sedmice, trećezaredom, i to za više od šest posto, što je posledica strahovanja ulagača od posledica širenja korona virusa u i izvan Kine

Cene nafte pale za više od 6% zbog korona virusa

Na londonskom tržištu cena barela je prošle sedmice pala 6,4 posto, na 60,69 dolara, što je najveći sedmični pad od decembra 2018. godine. Na američkom tržištu, barel je pojeftinio 7,4 odsto, na 54,19 dolara, najviše od jula prošle godine. Oštar pad cena nafte posledica je širenja korona virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo 80 ljudi, dok ih je više od 2.750 zaraženo u svetu, najviše u Kini.

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine - u SAD-u, Tajlandu, Južnoj Koreji, Japanu, Tajvanu, Francuskoj, Kanadi...

Ulagači se plaše negativnih posledica po Kinu, drugog najvećeg svetskog potrošača nafte, s obzirom na to da je počela kineska Nova godina kada milioni ljudi obično putuju. Ovog puta vlasti niza kineskih gradova otkazale su proslavu Nove godine i druge masovne događaje, a mere sprovedene u Kini obuhvataju i karantin nad gradom Vuhanom i još nekoliko velikih gradova u regiji kako bi se suzbilo širenje virusa. Očekuje se pad potrošnje u Kini, pad prihoda u turističkom sektoru, kao i u aviosaobraćaju.

"Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja. Uticaj ograničenja još je veći budući da se mere uvode u vreme kada Kinezi najviše putuju", kaže Jugen Vajnberg, analitičar u Komerc banci.

Analitičari Nacionalne banke Australije procenjuju, pak, da bi rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao biti pogođen za jedan postotni bod u prvom tromesečju. Zbog toga se ulagači plaše pada potražnje za naftom.

"Sve se vrti oko korona virusa, a nema nikakvih naznaka da će se uskoro situacija u vezi s time poboljšati", kaže Fil Flin, analitičar u firmi Prajs fjučur grup. Pritisak na cene nafte posledica je i rasta zaliha u svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) objavila je prošle sedmice da su zalihe u industrijskim zemljama iznad petogodišnjeg proseka. U SAD-u su, pak, zalihe benzina porasle 11. sedmicu zaredom i dosegle rekordan nivo.

"Teško je biti konstruktivan u vezi tržišta nafte dok ne vidimo pad zaliha u svetu", kaže Endi Lipou, predsednik u firmi Lipou ojl asošijetes.

OPEKi skupina nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su krajem prošle godine da će u prvom ovogodišnjem tromesečju smanjiti ponudu za ukupno 1,7 miliona barela dnevno kako bi se smanjile zalihei poduprle cene. Njihov sporazum ističe u martu, a analitičari smatraju da bi OPEK trebao dodatno da smanji proizvodnju. Saudijski ministar za naftu izjavio je da su na sledećem redovnom sastanku u martu spremni da razmotre sve opcije, uključujući i dodatno smanjenje.

I dok OPEK smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je duže vremena povećavaju. U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim nivoima, a izveštaj firme Bejker Hjugs, objavljeno u petak, pokazalo je da je prošle sedmice broj aktivnih firmi u SAD-u povećan druge sedmice, i to za njih tri, na ukupno 676.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus epidemija cene nafta pala cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana