Tekst objavljen: 24.02.2016 13:10        


Cene nafte su danas dodatno oslabile na trgovanju u Aziji nakon što je Saudijska Arabija, ključni igrač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), "zalupila vrata" smanjenu proizvodnje radi ublažavanja globalne prezasićenosti tržišta, založivši se samo za zamrzavanje proizvodnje.

Cene nafte povećale gubitke zbog stava Rijada

Trgovci su oprezni uoči objave podataka o američkim komercijalnim zalihama sirove nafte kasnije danas, koje su u porastu već nekoliko nedelja, što ukazuje na slabljenje tražnje u zemlji vodećem svetskom potrošaču energije, izveštava agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI, za isporuku u aprilu, pala je 67 centi, ili 2,10 odsto na 31,20 dolara, a sirova nafta "brent" za aprilske isporuke je pojeftinila 44 centa, odnosno 1,32 procenta na 32,83 dolara za barel.
WTI nafta je juče pala za 4,6 posto, a "brent" za 4,1 procenat.

"Smatramo da je neizbežan povratak cena na nivo ispod 30 dolara, pošto ponuda i dalje nadmašuje tražnju, a nivoi zaliha su još vrlo visoki", ocenio je strateg za tržište valuta Banke Novog Zelanda iz Velingtona, Džejson Vong, u mejl-poruci klijentima, prenela je agencija "Blumberg".

Saudijska Arabija i Rusija, najveći svetski proizvođači nafte, predložili su, neposredno posle oporavka cena koje su pale na skoro 13-godišnji miniumum 11. februara, zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara ove godine ukoliko drugi proizvođači slede njihov primer.

Međutim, iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh ocenio je taj predlog kao "vrlo smešan vic", navodeći da nivoi proizvodnje među proizvođačima nafte značajno variraju.

Trenutno imamo "litaniju negativnih komentara o nafti", rekao je tržišni strateg kompanije IG markets u Singapuru, Bernard Ou.

"Saudijski ministar nafte je poručio da zemlja neće smanjiti proizvodnju, dok je Iran nazvao saudijsko-ruski dogovor ''smešnim'' u svetlu planiranog povećanja iranske proizvodnje nafte", naveo je on.

Kako je dodao, ovakav razvoj događaja učvršćuje njegovo mišljenje da verovatno neće biti bilo kakvih konkretnih planova za ublažavanje preobilne ponude u skorije vreme.

Mada je redukcija proizvodnje "crnog zlata" za sada, po svemu sudeći, na "dugom štapu", saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi je izrazio nadu da će se drugi proizvođači pridružiti uslovnom zamrzavanju proizvodnje na nivoima iz januara, koje je dogovoreno prošle nedelje s Rusijom, Katarom i Venecuelom.

Prema njegovim rečima zamrzavanje proizvodnje je realnije od smanjenja, jer "se mnoge zemlje neće držati date reči, čak i ako kažu da će smanjiti proizvodnju", navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftni gubici cena nafte zalihe nafte proizvodnja nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana