Tekst objavljen: 25.07.2016 13:57        


Na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje pale oko 4 odsto, skliznuvši blizu najnižih nivoau dva meseca, nakon novih naznaka da je proizvodnja i dalje znatno veća od potražnje.

Cene nafte prošle nedelje pale 4 odsto

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje pala 4 odsto, na 45,69 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 odsto, na 44,19 dolara.

Iako se rast američke ekonomijea ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju, potražnja za naftom u SAD-u nije toliko snažno koliko su se ulagači nadali.

Podaci američke vlade pokazuju da su zalihe sirove nafte dostigle rekordnih 519,5 miliona barela za ovo doba godine.Ukupno su zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda porasle u SAD-u za 2,6 miliona barela, na rekordnih 2,08 milijardi barela, a rast su zabeležile i zalihe benzina, za 911 hiljadabarela.

Zalihe naftnih proizvoda porasle su takođe u Evropi i Aziji, što ukazuje na nedovoljno snažnu potražnju proizvoda.

Iako su mnogi očekivali ublažavanje prekomerne ponude u svetu u kratkom roku, ogromne količine nafte još se nalaze na tankerima na moru i skladištima na kopnu.

“Priča o uravnoteženom tržištu nafte u drugoj polovini 2016. zasad je iluzija. Snabdevanjese može još povećati u kratkom roku uz ponovno uspostavljanje prekinute proizvodnje i veću proizvodnju na Bliskom istoku, dok se u Aziji očekuje usporavanje rasta potražnje”, kaže Giovanni Staunovo, analitičar u UBS-u.

I dok potražnja ne jača, pad proizvodnje u SAD-u polagano se usporava i primiče dnu. U petak je firma Baker Hughes objavila da je prošle nedelje broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već četvrtu nedelju zaredom, i to za njih 14, na 371 postrojenje. To je najveći nedeljdni rast broja postrojenja od decembra.

To pokazuje da proizvođači procenjuju da se uz sadašnje nivoecena isplati proizvoditi. Od početka juna, kada su cene nafte dosetigle 50 dolara po barelu, broj postrojenja povećan je za njih 55.

“Više i stabilnije cine nafte doprinose povećanju broja postrojenja u SAD-u, što bi moglo usporiti pad proizvodnje u idućih nekoliko meseci”, navodi se u izveštaju američkog zavodaza energetske informacije (EIA).

EIA procenjuje da će proizvodnja u SAD-u i dalje slabiti do septembrad, a potom početi rasti. Ako u međuvremenu potražnja ne ojača, to bi moglo dodatno povećati jaz između ponude i potražnje, kažu analitičari, koji očekuju nastavak nestabilnosti cena.

No, od tada su skočile više od 70 odsto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje. Poslednjih nedelja cene se nafte uglavnom kreću u rasponu od 45 do 50 dolara po barelu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana