Tekst objavljen: 27.01.2016 15:30        


Cene nafte su i u današnjem trgovanju Aziji pod pritiskom, pošto dugotrajno strahovanje trgovaca zbog prezasićenog tržišta baca senku na pregovore o mogućoj saradnji nekih velikih proizvođača o smanjenju proizvodnje te sirovine. 

Cene nafte u Aziji oko 31 dolara za barel

Trgovci su takođe usredsređeni na izveštaj o američkim komercijalnim zalihama "crnog zlata", koji se očekuje kasnije danas, i koji treba da da nagoveštaj o tražnji za ovim energentom u najvećoj svetskoj privredi, ključnom potrošaču nafte, prenosi agencija AFP. Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu trgovala se danas u Aziji za 39 centi jeftinije, odnosno za 1,24 odsto niže, na ceni od 31,06 dolara, a sirova nafta tipa "brent" za martovske isporuke je bila u padu za 17 centi, ili 0,53 odsto na 31,63 dolara za barel.

Dan ranije cene su bile u porastu za oko 4,0 procenta zbog očekivanja ishoda pregovora vodećih proizvođača.
Irački ministar za naftu Adel Abdulmahdi izjavio je u utorak da je Bagdad "spreman za saradnju" u pogledu smanjenja proizvodnje, ali samo ako i nečlanice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) učine isto, navodi francuska agencija.

Njujorška agencija "Blumberg" prenosi da je Abdulmahdi, takodje, rekao da veća "fleksibilnost" između Rusije i OPEK-a u vezi proizvodnje podgreva nade za pregovore o sporazumu.

Ruska novinska agencija TAS izvestila je da je ruska naftna kompanija Lukoil zatražila od Kremlja da sarađuje sa OPEK-om po pitanju ograničenja proizvodnje.

Generalni sekretar "naftnog kartela" Abdulah el-Badri je pozvao u ponedeljak i druge proizvođače da se pridruže zajedničkim naporima zarad povećanja cena te sirovine. OPEK je u decembru odbacio pozive za smanjenje proizvodnje, opredelivši se radije za borbu za tržišni udeo, podseća AFP.

Cene nafte su skočile krajem prošle nedelje sa 12-godišnjeg minimuma zbog nagoveštaja o novim ekonomskim podsticajima Evropske centralne banke i Banke Japana.

Međutim, zabrinutost zbog prevelike ponude, slabe tražnje i usporavanja globalne privrede vratila se u prvi plan.

Analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang, kaže da je ključ za održivi rast cena ovog energenta povećana tražnja i smanjenje proizvodnje glavnih proizvođača.

Ang je, međutim, skeptičan da će u skorije vreme proizvodnja biti smanjena.
"Svedoci smo da je u proteklih godinu i po dana bilo puno razgovora o zajedničkom delovanju kako bi se sačuvale snažne cene, ali ništa od toga nije urodilo plodom", naveo je on.

Jačanje američke valute takođe doprinosi slabljenju tražnje za naftom vrednovanom u dolarima.
Tržište je takođe u iščekivanju sastanka kreatora monetarne politike američke centralne banke, koji počinje večeras, a na kojem bi trebalo da bude utvrđen tajming za još jedno podizanja kamatnih stopa u SAD, prenosi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte oporavak cene nafte cena nafte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana