Tekst objavljen: 26.05.2015 10:44        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji blago porasle, nakon jučerašnjeg državnog praznika u SAD i većem delu Evrope. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 15 centi na 59,87 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela sedam centi na 65,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte u blagom porastu nakon praznika

"Obim trgovanja naftom je zbog praznika bio dosta slab i jedva je uticao na tržište", rekao je za Frans pres tržišni strateg sidnejske firme CMC markets, Majkl Mekarti, dodajući da jačanje dolara predstavlja razlog za zabrinutost.

Američka Uprava federalnih rezervi je poručila da planira da podigne kamatne stope u toku godine, a investitori u naftnom sektoru pomno prate kretanje tih stopa, čije podizanje vodi jačanju dolara. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

Investitori takođe iščekuju današnji izveštaj o narudžbama trajne robe u SAD u aprilu, kao i drugu procenu privrednog rasta iz prvog kvartala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi rast cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana