Tekst objavljen: 19.01.2016 12:13        


Cene nafte su se danas neznatno "odlepile" sa 12-godišnjeg minuimuma u trgovanju u Aziji, ali su i dalje ispod nivoa od 30 dolara za barel, pošto je Iran najavio podsticanje proizvodnje nakon ukidanja zapadnih sankcija prema Teheranu, što pogoršava izglede ionako prezasićenog globalnog tržišta. 

Cene nafte u blagom usponu, ali i dalje ispod 30 dolara

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u februaru danas je poskupela 13 centi, ili 0,44 odsto, na 29,55 dolara za barel, neutrališući gubitke ostvarene u jutarnjem trgovanju, prenosi agencija AFP.

Sirova nafta "brent" za isporuke u martu trgovana je za 55 centi ili 1,93 odsto više, na nivou od 29,10 dolara. "Brent" se u ponedeljak survao ispod 28 dolara prvi put od novembra 2003. godine.

Jučerašnji sunovrat cena nafte došao je samo dan nakon što su Sjedinjene Države i Evropa ukinule ekonomske sankcije Iranu u zamenu za obudzavanje nuklearnih ambicija te zemlje, shodno sporazumu postignutom između Teherana i zapadnih sila.

Iran je odmah najavio velike posticaje proizvodnji nafte, a Nacionalna naftna kompanija je saopštila da je naložila povećanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno. Iran trenutno proizvodi 2,8 miliona barela dnevno i izvozi nešto više od milion barela.

"Sa ponovnim ulaskom Irana...očekuje se dodatni pritisak u pogledu preobilne ponude", kaže šef azijsko-pacifičkog ogranka za naftu i gas kompanije "Ernst ||Jang", Sandživ Gupta.

"U svetlu aktuelnih poremećaja snabdevenosti tržišta, povećanje iranskog izvoza će ograničiti bilo kakav značajniji rast cena sirove nafte u bliskoj budućnosti", rekao je Gupta za AFP.

Ipak, analitičari kažu da će povratak iranske nafte na tržište biti postupan zbog određenih ograničenja.
"Pre nego što krene s većim obimom izvoza, Iran će morati da sklopi nove ugovore o prodaji nafte pored onih koji su već na snazi", navode iz kompanije "BMI riserč" u tržišnom komentaru.

Takođe dodaju da očekuju da će Evropa biti početna ciljna destinacija za iranski izvoz "crnog zlata", ali ističu da će Teheran "morati da ponudi izvesne stimulacije i da obezbedi dovoljnu transparentnost domaćeg bankarskog sektora kako bi ponovo namamio evropske kupce".

"Zato očekujemo postupan povratak iranske nafte, a ne da ona odmah preplavi tržište", navode iz "BMI riserča".

Iran se takođe može suočiti s poteškoćama, jer deo naftne infrastrukture te zemlje treba obnoviti i zameniti, a to može potrajati neko vreme kako bi se naftna polja dovela u fazu pune proizvodnje, navodi se u saopštenju.

Nafta WTI je od početka 2016. godine izgubila 20 odsto vrednosti, nakon pada od 30 procenata prošle godine. "Brent" je od početka godine pao 22 odsto, posle gotovo 35-procentnog pada koji je pretrpeo 2015, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nafta pala zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana