Tekst objavljen: 01.06.2015 9:25        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što su s kraja prošle nedelje porasle zbog zabrinutosti oko visokog nivoa globalnih zaliha nafte. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 52 centa na 59,78 dolarz, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 51 cent na 65,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte u padu nakon prošlonedeljnog rasta

Cene nafte su porasle u petak nakon što je izveštaj iz SAD pokazao da su zalihe komercijalne nafte smanjene za 2,8 miliona barela na 479,4 miliona barela u nedelji zaključno sa 22. majem, dok su zalihe benzina smanjene za 3,3 miliona barela. Sa druge strane, proizvodnja nafte je istovremeno porasla za 304.000 barela dnevno na 9,57 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja proizvodi oko trećinu svetske nafte, sastaće se u petak, 5. juna, a analitičari veruju da će kartel zadržati postojeći nivo proizvodnje "crnog zlata". Odluka OPEK-a iz novembra da zadrži proizvodnju na nivou od 30 miliona barela dnevno dovela je do masovne prodaje nafte i značajnog pada cena tog energenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte cena nafte pala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana