Tekst objavljen: 14.08.2015 9:59        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale na novi šestogodišnji minimum i na dobrom su putu za sedmu uzastopnu nedelju budu u padu u svetlu zabrinutosti da će globalne zalihe tog energenta još dugo ostati visoke. 

Cene nafte u padu sedmu uzastopnu nedelju

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi 24 centa na 41,99 dolara, što je njen najniži nivo od marta 2009, dok je nafta tipa "brent" za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila četiri centa na 49,18 dolara, spustivši se ispod psihološke granice od 50 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Tržišni strateg singapurske firme IG markets Bernar Ou predviđa da će cene nafte ostati niske nakon što je Međunarodna agencija za energetiku ove nedelje saopštila da će globalno visoke zalihe nafte potrajati do kraja iduće godine.

Investitori takođe pomno prate uticaj devalvacije juana na svetsko tržište i brinu da bi i centralne banke drugih azijskih zemalja mogle devalvirati svoje valute da bi izvoz učinile konkurentnijim.

Dolar je ove nedelje oslabio nakon iznenađujuće odluke Kine da devalvira juan, a analitičari navode da bi američka centralna banka u svetlu toga mogla da odloži odluku o podizanju kamatnih stopa u septembru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana