Tekst objavljen: 16.11.2015 9:20        


Cene nafte su danas u Aziji porasle u svetlu geopolitičkih tenzija izazvanih terorističkim napadima u Parizu, ali analitičari navode da će visoke globalne zalihe nafte sprečiti značajnije jačanje cena.

Cene nafte u porastu zbog geopolitičkih tenzija

Francuski borbeni avioni izveli su sinoć dosad najobimniji napad na mete Islamske države u Siriji, dva dana posle terorističkih napada u Parizu, izazivajući strah da će doći do rasta tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru porasla je 19 centi na 40,93 dolara za barel, dok je za 30 centi poskupela sirova nafta tipa "brent" na 44,77 dolara, takođe za decembarske isporuke.

"Rast cena podstaknut geopolitičkim tenzijama biće kratkoročan. Na duži rok, na cene će uticati globalne zalihe nafte i tražnja, a uz ovako visoke zalihe teško da će cene značajnije rasti", rekao je za Frans pres analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang.

Snažan dolar takođe ograničava rast cena, budući da se naftom trguje u dolarima, čije jačanje taj energent čini skupljim za kupce koji imaju slabije valute, što dovodi do pada tražnje. Cene nafte su od sredine 2014. godine i više nego prepolovljene sa nivoa od preko 100 dolara za barel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte pad cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana