Tekst objavljen: 30.09.2015 12:28        


Cene nafte na azijskim tržištima su danas ustuknule pošto su se trgovci usredsredili na izveštaj o zalihama sirove nafte u SAD, dan nakon što je rastuća zabrinutost zbog kineske ekonomije izazvala masovnu rasprodaju akcija sirovinskih kompanija. 

Cene nafte ustuknule posle jučerašnje rasprodaje akcija

Mada su se akcije oporavile od jučerašnje rasprodaje, cene nafte su i dalje pod pritiskom s obzirom na to da rast tražnje i dalje značajno zaostaje u odnosu na ponudu te sirovine, navode analitičari, a prenosi Frans pres.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuke u novembru pojeftinila je 44 centa na 44,79 dolara, a cena nafte tipa "brent" je pala za 36 centi na 47,87 dolara za barel u prepodnevnoj trgovini.

Cene oba tipa nafte su juče na zatvaranju trgovanja zaključene na višem nivou, nakon što su u ponedeljak potonule zajedno sa akcijama zbog razočaravajućih pokazatelja o industrijskoj proizvodnji koji su ponovo raspirili nesigurnost investitora u pogledu "gladi" kineske ekonomije za sirovinama, navodi francuska agencija.

"Na kraju dana, osnovna ponuda i potražnja ostaju netaknuti", izjavio je investicioni analitičar kompanije "Philip fuchers" u Singapuru, Danijel Ang.

Prema njegovim rečima, trgovci su usmerili pažnju na izveštaj o američkim zalihama sirove nafte u nedelji završenoj 25. septembra, koji će biti objavljen kasnije danas. Taj izveštaj je merilo tražnje u zemlji najvećem potrošaču nafte u svetu.

Analitičari očekuju da će izveštaj pokazati smanjenje zaliha, delom zbog predviđenog pada američke proizvodnje sirove nafte i niske stope korišćenja "crnog zlata" u američkim rafinerijama.
Trgovce takođe brine to da će usporavanje kineske privrede uticati na tražnju za sirovinama, uključujući naftu.

"Sve su učestaliji podaci koji nastavljaju da ukazuju na usporavanje kineske privrede", kaže Endrju Vud, šef sektora za analize rizika u Aziji kompanije "BMI researc", članice Fitch group-e.

Ti pokazatelji uključuju "produbljivanje inflacije proizvođačkih cena, slab rast potrošnje energije, ugovaranje proizvodnih aktivnosti, i smanjenje mesečnog obima železničkog prevoza tereta", naveo je Vud u svojoj tržišnoj analizi.

"Imajući to u vidu, zadržavamo prognozu realnog rasta bruto društvenog proizvoda Kine (BDP) ispod konsenzusa analitičara, na 6,7 odsto u 2015. godini, uz dalje usporavanje na 5,9 procenata u 2016", dodao je Vud.

Danijel Ang iz "Philip fuchers-a" očekuje da će se cena WTI nafte zaustaviti na 44,27 dolara za barel a "brent" nafte na 47,29 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi svetske zalihe nafte zalihe nafte cena nafte stagnacija cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana