Tekst objavljen: 01.04.2016 15:00        


Cene sirove nafte završile su ovu nedelju u azijskom trgovanju sa još jednim padom, budući da prezasićost ponude ne pokazuje nikakve znake smanjenja, što je skrajnulo benefite koje trgovcima ovom sirovinom omogućava slabljenje dolara. 

Cene nafte završavaju trgovačku nedelju sa novim padom

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u maju oslabila je u današnjem trgovanju u Aziji za 29 centi na 38,05 dolara, a severnomorska nafta "brent", koja se već ugovara za isporuke u junu, pojeftinila je 34 centa na 39,99 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Zvanični podaci, objavljeni u sredu, pokazali su dalji rast američkih komercijalnih zaliha sirove nafte do novih rekordnih nivoa prošle nedelje, što je dodatno pojačalo zabrinutost trgovaca zbog prevelikih isporuka i nedovoljne tražnje.

Viši urednik globalne platforme Plats za informacije o energetici, Šalaja Nair, kaže da će "nepromenjeni fundamenti" ponude i potražnje i dalje imati ključni uticaj na tržište.

"Tržište je i dalje prezasićeno ovom sirovinom, tražnja je još uvek ista, ne vidimo nikakav njen rast, niti postoji bilo kakva mogućnost da se ona poveća u kratkom roku", rekla je ona za AFP.
Veliki proizvođači nafte, na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom sastaće se 17. aprila u Dohi kako bi razmotrili mere za stabilizaciju cena, uključujući i predlog za zamrzavanje proizvodnje.

Međutim, Nairova smatra da bi samo odluka o smanjenju proizvodnje, a ne o njenom zamrzavanju, mogla da podstakne rast cena.

"S obzirom na količinu nafte koja je već na tržištu, zamrzavanje proizvodnje neće doneti neku veliku promenu", kazala je ona.

Dodatni pritisak na cene "crnog zlata" vrši povratak iranske sirove nafte na svetska tržišta, posle ukidanja višegodišnjih ekonomskih sankcija Teheranu nakon postizanja nuklearnog sporazuma prošle godine.

Slabljenje dolara samo po sebi ne može da obezbedi rast cena nafte. "Zelena" valuta je pala ove nedelje nakon što je šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen izrazila oprez u pogledu izgleda globalne ekonomije i navela da američke kamatne stope verovatno neće biti povećane pre juna.

Slabija američka valuta obično podupire rast tražnje za sirovinama izraženim u dolarima kod kupaca čije su nacionalne novčane jedinice jače, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi svetske zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana