Tekst objavljen: 15.07.2022 12:55        


Ono što su stručnjaci mesecima predviđali, proteklih dana je počelo i da se ostvaruje

Cene nekretnina počele da padaju na velikim tržištima


Nakon višegodišnjeg upornog rasta do rekordnih visina, cene nekretnina počele su da padaju, a talas pojeftinjenja zahvatio je najviše tržišta u SAD i Nemačkoj.

Analiza Redfina pokazala je da je tokom juna palo više od 60.000 dogovorenih kupovina porodičnih kuća u SAD, što čini gotovo 15 odsto poslova sklopljenih na tom tržištu.

To je najveći pad od aprila 2020. kada je prvi pandemijski talas doneo atmosferu straha, pa su mnogi odustajali od velikih ulaganja.

Sada je pandemiju zamenila inflacija koja je u SAD dosegla 9,1 odsto, što je najveći skok još od novembra 1981. godine.

Na povlačenje kupaca u ovom slučaju uticalo je i povećanje stopa od 75 baznih bodova od strane Federalnih rezervi u junu, pa se prosečna kamata na 30-godišnju hipoteku popela na 6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iako se stručnjaci zasad dvoume hoće li doći do potpunog sloma ili je ovo samo nastavak usporavanja rasta, brojni su mediji vest dočekali komentarima u stilu "kraj buma" i "igra se završila", prenosi Poslovni dnevnik.

O padu cena nekretnina juče je pisao i nemački Špigl navodeći da su u bar desetak najvećih gradova cene krenule silaznom putanjom.

1 komentar

  1. User image
    Posmatrac 15.08.2022 18:53

    Bombastican naslov bez detalja o razlozima za odustanak od kupovine. Ameri koji su odustali od kupovine su odustali od potpisanih ugovora jer su im trazili doplatu u odnosu na ugovorenu cenu isto kao sto turisticke agencije kod nas traze doplatu za gorivo. I u tom slucaju imaju pravo da ne prihvate poskupljenje. Tako kazu njihovi mediji. Ako je evro i dalje pod inflacijom a cene nekretnina padaju znaci da ce ceo svet hteti da proda nekretnine da slucajno ne izgubi nesto od pada cena i prihvatice pad vrednosti kesa? Smanjenje rasta cena je moguce jedino kad se potpise primirje, i proglasi pobeda nad koronom

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine cene nekretnina pad cena nekretnina sjedinjene američke države Nemačka pucanje balona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana