Tekst objavljen: 07.07.2016 9:47        


Cena zlata je danas porasla na najviši nivo za više od dve godine, jer su investitori potražili sigurno utočište u ovom plemenitom metalu posle odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije. Cena zlata je u popodnevnom trgovanju porasla na 1.375,45 dolara za uncu, što je najviši nivo od 17. marta 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Cene zlata i srebra obaraju dvogodišnje rekorde

"Zlato je ponovo u centru pažnje. Dok naši lideri u Britaniji nastavljaju da se prepiru između sebe, funta klizi sve niže. To pogađa evro i razna druga tržišta, i generalno doprinosi stvaranju atmosfere zabrinutosti i neizvesnosti", izjavio je direktor kompanije Mareks Spektron, Dejvid Govet.

Sveže novčanice koje se kreću ka tržištu zlata su uglavnom došle iz tržišta u razvoju koja su danas ponovo pala, ali i sa tržišta obveznica gde su prinosi na rekordno niskom nivou, saopštili su analitičari Komercbanke.

Cena srebra je takođe porasla na dvogodišnji maksimum, skočivši na 21,14 dolara za uncu, nivo koji je poslednji put viđen 18. jula 2014. godine, navodi AFP.

Iznenađujući rezultati britanskog referenduma, održanog 23. juna, prouzrokovali su pad funte na rekordno nizak nivo i izvršili su pritisak na globalna tržišta, navodi AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cene zlata cena zlata cena srebra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana