Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 02.11.2020 10:35        


Banke imaju još sedam dana da se pripreme i primene najnoviju odluku Centralne banke Crne Gore da se pomogne onim građanima koje je direktno pogodila kriza usled epidemije

CG Banke pripremaju odlaganje otplate za one koji su izgubili posao usled korone

Prva mera monetarne vlasti odnosi se na one koji su ostali bez posla od 31. marta pa nadalje.

Uslov za odlaganje otplate je da do 31. decembra 2019. nisu kasnili u plaćanju rata duže od 90 dana. Ta odluka odnosi se ne samo na banke, već i mikrofinansijske institucije i lizing društva.

- Klijent ima pravo da traži moratorijum na kredit, ali i sva plaćanja po osnovu obaveza koje imaju u banci. Banke su obavezne da im odobre odlaganje od šest meseci - naveo je Dejan Vujačić, direktor sektora za kontrolu banka u Centralnoj banci CG.

Klijenti kojima je smanjena zarada 10 ili više procenata imaju mogućnost da od banke traže produženje roka otplate.

- Ako je plata pre smanjenja bila veća od 550 evra, a smanjenjem nakon odbijanja rate za kredit ostaje na raspolaganju manje od 220 evra, klijent ima mogućnost da od banke traži rok za produženje otplate kredita. Druga grupa građana su oni čija je plata bila manja od 550 evra - pojasnio je Vujačić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zvanično, odluka monetarne vlasti je na snazi od 16. oktobra. Banke imaju rok od 15 dana da se pripreme za primenu.

Za sprovođenje seta mera Centralne banke pripremaju se u bankama u Crnog Gori.

- Odluka je jasna. Klijenti mogu tražiti recikliranje kredita ili moratorijum. Smatramo da je veoma značajna mera koja omogućava produženje roka otplate keš kredita, pa nije limit šest ili osam godina, što je bila situacija do sada. To znači da će građani kojima je smanjena plata moći da dođu do kredita gde će im rata biti manja, a rok otplate duži - navode iz jedne banke.

- Analizirali smo trenutnu situaciju i procenili da broj onih na koje će se odnositi odluka u našoj banci neće biti veliki. Uglavnom oni koji krenu u proceduru moraće da dostave ugovor o raskidu radnog odnosa ili dokaz o umanjenju zarade - navode iz te banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
moratorijum za nezaposlene dejan vujačić odlaganje otplate kredita Narodna banka Srbije pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana