Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 29.09.2021 12:40        


Kineska građevinska kompanija Evergrande najavila je da će prodati udeo u banci Šengđing za 1,5 milijardi dolara (9,99 milijardi juana)

Da li je ovo početak kraja Evergrandea?


Prodaće ga domaćoj državnoj firmi za upravljanje imovinom, a zbog isplate kamata investitorima koji su kupili njene obveznice.

Ovaj gigant u kineskom sektoru nekretnina, koji grca pod teretom duga većim od 300 milijardi dolara, nastoji da prikupi sredstva kako bi ispoštovao rok za plaćanje kamata u iznosu od 47,5 miliona dolara na obveznice koje dospevaju danas, prenosi CNBC.

U podnesku objavljenom jutros na Hongkoškoj berzi, Evergrande je naveo da je sklopio sporazum o prodaji 1,75 milijardi akcija koje poseduje u Šengđing banci finansijskoj grupi Šenjang Šengđing Fajnens Investment po ceni od 5,70 juana po deonici. Te akcije čine 19,93 procenta emitovanog deoničkog kapitala banke.

Evergrande je ranije već otuđio akcije vredne milijardu juana koje je imao u toj banci.

U saopštenju kompanije se dodaje da su njeni problemi sa likvidnošću već "negativno uticali" na banku Šengđing "u materijalnom smislu".

Predstavljajući kupca akcija, Evregrande je istakao da će državna investiciona grupa "stabilizovati poslovanje" banke.

U nastojanju da ublaži finansijsku krizu u koju je upao, kineski građevinar vodi pregovore i o prodaji udela u svojim drugim ulaganjima. Do sada je je već prodao neke nekretninske jedinice dobavljačima i izvođačima radova kako bi podmirio neka od svojih neizmirenih plaćanja. Prema poslednjem finansijskom izveštaju Evergrandea, dospela a neizmirena dugovanja su 27. avgusta iznosila oko 25,17 milijardi juana (3,8 milijardi dolara).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Agencija Fič srezala kreditni rejting Evergrandea

Rejting agencija Fič saopštila je danas da je snizila kreditni rejting kompanije Evergrande grupa i njenih podružnica, Hengda i Tijanđi, za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti, javlja Rojters.

Kako se navodi u obrazloženju Fiča, snižavanje rejtinga na "C" sa nivoa "CC" odraz je procene da će Evergrande verovatno propustiti isplatu kamata na svoje senior neobezbeđene hartije od vrednosti i ući posledično u 30-dnevni grejs period pre nego što proglasi nemogućnost izvršavanja finansijskih obaveza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
šengđing banka evergrande grupa prodaja udela ekonomija kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana