Tekst objavljen: 16.01.2016 16:00        


Da li naše građane i tokom 2016. godine očekuje stabilan kurs domaće valute. U trezorima NBS 18,3 tone plemenitog metala. Inflacija pod kontrolom.

Da li zlato čuva dinar

Građani ne treba da brinu zbog blagog pomeranja kursa, jer je kratkog daha i Narodna banka Srbije i bankarski analitičari u ovoj godini očekuju da će naša valuta ostati stabilna. Pre svega, zahvaljujućim merama centralne banke. Ovo je zajednička ocena NBS i bankarskih analitičara, koji ukazuju da je centralna banka spremna da odgovori i predupredi eventualne talase nestabilnosti na tržištu.

Dinar je u veoma turbulentnim okolnostima tokom prošle godine oslabio svega 0,7 odsto, a u narednom periodu bi trebalo da se vrati na nivo od 120 do 121 dinara. Da bi predupredila veće skokove NBS interveniše u proseku sa po 10 miliona evra dnevno, ali u nekim danima proda i po 50 miliona evra na međubanarskom deviznom tržištu.

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ističe da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politike, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

- U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima Narodne banke završili smo godinu sa pola milijarde evra više, onda svi oni koji prigovaraju da ta politika nije bila dobra moraju da priznaju da nisu u pravu. Ako dodam da smo od avgusta 2012. godine kupili 3,3 tone zlata, u ovoj godini preko pola tone zlata i da raspolažemo sa 18,3 tone u svojim trezorima, građani mogu da budu potpuno sigurni - ističe Tabakovićeva.

Kako navodi Dragoslav Veličković, šef službe za makroekonomska istraživanja i analize Societe Generale Bank, kurs će se u narednom periodu kretati u rasponu od 119,70 do 121 dinara, jer se ne vidi razlog da se to stanje poremeti imajući u vidu da je inflacija pod kontrolom.
- Na stabilnost kursa je i uticalo i potpisivanje sporazuma sa MMF - ističe Veličković.

- Manji bidžetski deficit, nastavak ekonomskih reformi i olakšica u evrozoni predstavljaju pozitivne faktore koji bi trebalo da osiguraju stabilnost domaće valute. Očekujemo da će se poverenje investitora nastaviti, što će pozitivno uticati na rast.

Na stabilnost dinara pozitivan efekat imaće i atraktivnost dužničkih hartija od vrednosti za strane investitore, relativno liberalna domaća monetarna politika, kao i nastavak olakšica i politika niskih kamata u evrozoni koji će nadoknaditi negativne efekte viših stopa u SAD.

PRVA INTERVENCIJA

Najniža vrednost dinara prema evru bila je 29. januara prošle godine, 123,57 dinara, a najviša je bila 1. oktobra, 119,71 dinara. U ponedeljak, 4. januara 2016. je bila prva intervencija NBS od početka ove godine na međubankarskom deviznom tržištu i NBS je prodala deset miliona evra da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa. Lane je na tom tržištu prodala 450 miliona evra, a kupila 970 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs zlato dinar kurs dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana