Tekst objavljen: 27.10.2020 9:55        


Nove promene za sve preduzetnike koji koriste fiskalne kase

Definitivno će se menjati fiskalne kase, trošak za trgovce i do 500 evra

Od 1. janaura 2022. svi oni će morati da imaju dodatni uređaj uz kasu, a koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti. Ovo je predviđeno nacrtom novog zakona o fiskalizaciji koji bi trebalo da suzbije sivu ekonomiju i uspostavi efikasniju kontrolu i bolju naplata poreza.

Praktično, vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne računa, na postojeće fiskalne kase moraće da nadograde uređaj, koji će imati svoj softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internt vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

"Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Inspektori će moći da utvrde nepravilnosti kada, recimo, primete da pojedini kafići, diskoteke i restorani, koji inače dobro posluju, petkom uveče gotovo da nemaju promet. Oni će moći da istog trenutka izađu na teren, odu u prethodno "skeniran" kafić, prodavnicu, restoran... i utvrde činjenično stanje", priča naš izvor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Trošak i do 500 evra

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak zta poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće 400 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda. U ovoj je zemlji, međutim, tokom cele 2012. vođena javna kampanja i diskusija o potrebi uvođenja fiskalizacije.

Na negodovanje preduzetnika, iz Ministarstva finansija Hrvatske u to vreme su poručivali da preduzetnici koji ne mogu platiti uvođenje novog sistema po ceni od 500 evra i nisu preduzetnici nego slučajevi kojima treba socijalna pomoć.

Pre dve godine kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme. Za sada ta mogućnost nije zvanično pominjana.

"Važeći Zakon o fiskalnim kasama je u primeni od 1. januara 2005. godine. U Ministarstvu finansija kažu da je u međuvremenu tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti, značajno napredovala, te je nakon izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije, ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem.

1 komentar

  1. User image
    Realna 29.10.2020 9:46


    BRAVO,još jedan porez za gradjane!!!
    Bravo, samo smišljate kako i na koji način ćete od običnih građana koji se bore za golu egzistenciju uzeti sve do dinara.
    Tajkuni se bogate nije bitno ko je na vlasti,pa kada reše da se prekvalifikuju OBJAVE BANKROT i nikome ništa.
    DRŽAVA JE NAROD,a narod ćete smišljeno ubiti
    Narod mora da radi bolje od robota za minimalac ili tek nešto malo više,ali zato plati: internet,kablovsku,tv pretplatu uz račun za struju,pa vodu,smeće,porez-porez mora poštujem,pa odvodnjavanje ej zaboravili ste NAVODNJAVANJE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovci fiskalne kase fiskalni računi zamena fiskalnih kasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana