Tekst objavljen: 24.05.2022 14:40        


Predstavnici udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Računovodstvene komore Srbije održaće sutra konferenciju za novinare ispred Ministarstva finansija sa zahtevom da se odloži primena Zakona o fiskalizaciji i Zakona o elektronskom fakturisanju

Deo privrednika i stručne javnosti traži odlaganje dva zakona o fiskalizaciji


Odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji, kako su predložili, trajalo bi do unapređenja podzakonskih akata, a Zakona o elektronskom fakturisanju do 1. januara 2023. godine.

Zastupnica udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon rekla je za Betu da privrednici imaju teškoće u poslovanju zbog tehničkih problema u primeni Zakona o fiskalizaciji.

Kako je istakla, poreski inspektori to ne uvažavaju i kažnjavaju privrednike zatvaranjem firmi zbog toga što evidentiraju promet preko starih, a ne novih kasa, iako imaju problem u njihovom funkcionisanju, a pojedini ih čak nisu ni dobili iako su se na vreme prijavili.

„Ministarstvo finansija ‘štancuje’ u hodu nova podzakonska akta da bi ispravilo greške Zakona o fiskalizaciji, ali njih još ima“, rekla je Amon.

Dodala je da je u praksi pravi haos zbog uvodjenja novih kasa i neusaglašenošću sa praksom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Predsednica Računovodstvene komore Srbije Snežana Mitrović rekla je da poreski obveznici imaju veliki problem u poslovanju jer nije povezana elektronska baza Sistema elektronskih faktura sa Sistemom ulaznih (fiskalnih) računa Poreske uprave.

„Sistem elektronskih faktura se ne nalazi u Poreskoj upravi, a morao bi, kao i da te dve baze budu povezane“, rekla je Mitrović.

Dodala je da od 1. maja ove godine javni sektor izdaje i prima elektronske fature, a obveznici poreza na dodatu vrednost (PDV) će biti dužni da ih primaju i izdaju od 1. januara 2023. godine.

„Sada se od trgovaca na malo koji prodaju robu javnom sektoru i izdaju fiskalne račune koji su evidentirani kod Poreske uprave traži da izdaju elektronsku fakturu javom sektoru što nije u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju“, rekla je Mitrović.

Navela je da ugostiteljima i pekarima greškom nisu razdvojena sredstva naplate za izvršeni promet, pa se gotovina, kartice, čekovi i instant plaćanje registruje kao gotovina, što stvara pravnu nesigurnost u vođenju knjiga.

To, kako je rekla, stvara ogromne probleme u vođenju poslovnih knjiga, jer se u eri digitalizacije za dnevni izveštaj o prometu mora digitronom sabirati šta je kojim sredstvom naplaćeno.

Računovodstvena komora će, prema njenim rečima, na konfeneciji izneti stručne predloge kako da se prevazidju te poteškoće i otklone sistemske greške, a time i unapredi pravna sigurnost u poslovanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odlaganje fiskalizacije zakon o elektronskim fakturama fiskalizacija e-fiskalizacija zakon o fiskalizaciji milena amon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana