Tekst objavljen: 10.09.2013 10:00        


Građani Srbije plaćaju dozvoljeni minus skoro četiri puta više nego što on košta u EU. I to će biti tako sve dok imamo inflaciju blizu dvocifrenoj, ali i visok nivo nenaplativih kredita.

Deru nas: Minus u banci četiri puta skuplji nego u EU

Prema podacima centralne banke, prosečna godišnja kamatna stopa za korišćenje dozvoljenog minusa u julu iznosila je 35,43 odsto. U Evropskoj uniji prosek je 7,92 odsto.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže da je građanima uvek potreban novac do koga mogu da dođu lako i koji je dostupan, a to je dozvoljeni minus. - Banke za ovu pozajmicu ne traže čvrste instrumente obezbeđenja, ne daje se hipoteka, i zato je ovo najmasovniji način kreditiranja uprkos ceni. Dok god je visoka referentna kamatna stopa, ali i mali stepen dinarizacije, imaćemo ovu cenu minusa - kaže Grubišić.
- Za dozvoljeni minus postupak odobravanja je vrlo jednostavan i brz i ne traži se ni posebno obezbeđenje. Banka klijentu omogućava korišćenje odobrenog limita u svakom trenutku. Uz to, premija rizika utiče da je cena ovog proizvoda nešto viša nego kod gotovinskih i sličnih kredita - kaže Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

I u Intezi kažu da visinu kamate određuju trošak izvora sredstava kao i činjenica da nije moguće predvideti u kom trenutku će klijent iskoristiti uslugu, pa je neophodno uvek imati likvidna sredstva na raspolaganju koja banka ne može da plasira u druge pozajmice.

- Ukoliko u narednom periodu bude nastavljeno smanjenje visine referentne kamatne stope, ali dođe i do urednijeg izmirenja obaveza klijenata prema bankama, moguće je da dođe i do smanjenja kamatne stope na ovu vrstu zaduženja - ukazuje Živojin Savić.

Uglavnom banke odobravaju pozajmice u visini jedne zarade, ali negde je moguće i dve. Međutim, podaci govore da od ukupno odobrenog prekoračenja u proseku koristi se nešto manje od polovine pozajmice - od 40 do 45 odsto.



Pojedine banke nude nižu kamatu za minus onima koji su zaposleni kod poslodavca sa kojim banka ima sklopljen ugovor o saradnji, kao i penzionerima koji su korisnici paketa računa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Korisnik 10.09.2013 11:02

    I sto drzava Srbija cuti!!!Ajde experti resite problem ovih zelenasa a ne stalno da ih stitite!

  2. User image
    Zeljko 10.09.2013 22:33

    Menjaju se ministri finansija, vlade se rekonstruisu, idemo u EU, a u stvarnosti niko nema hrabrosti da stane bankama na kraj. Ovo je legalna pljacka iza koje stoji nemoc drzave!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana