Tekst objavljen: 12.05.2016 9:51        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 9,33 milijarde evra, što je za 162,9 miliona evra manje u odnosu na nivo iz marta ove godine, saopšteno je danas iz NBS.

Devizne rezerve NBS 9,33 milijarde evra u aprilu

Ukupne devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, precizira se u saopštenju.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila su iznosile 7,75 milijardi evra, i manje su za 129 miliona evra nego u martu.

Iz deviznih rezervi se u aprilu odlilo 160 miliona evra kroz intervencije NBS prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, dok je 101,1 milion evra "otišao" na plaćanje obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka.

Pored toga, 12,4 miliona evra su činili rashodi za otplatu poslednje rate glavnice duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine, za servisiranja stare devizne štednje, i izdaci po ostalim osnovima.

Veći prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra, a 68,5 miliona evra NBS je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, i po osnovu ostalih povećanja.

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,47 milijardi evra.

Dinar je u aprilu nominalno aprecirao prema evru za 0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs devizne rezerve MMF međubankarsko devizno tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana