Tekst objavljen: 10.10.2020 18:00        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju septembra 13.03 mlrd EUR, i manje su za 338,8 miliona u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopšteno je iz NBS

Devizne rezerve su trenutno 13,3 milijarde evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136% i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 10,77 mlrd EUR.

Niži nivo bruto deviznih rezervi u septembru je u najvćoj meri rezultat delovanja dva faktora – plaćanja deviznih obaveza države (neto 212 mil EUR), kao i aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu prodajom deviza (150 mil EUR), radi nastavka obezbeđenja finansijske stabilnosti, odnosno ublažavanja efekata korona krize na domaću ekonomiju.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom septembra ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno neto 17,2 mil EUR), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat od 6 mil EU, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 410,4 mil EUR i bio je za 48 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. Od janura do kraja septembra ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,82 mlrd EUR.

U septembru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 120 mil EUR.

Od početka godine, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,63 mlrd EUR.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizne rezerve devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije evri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana