EUR 117,60 USD 107,31 CHF 110,92

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 28.05.20. :: 117.5923 rsd

Tekst objavljen: 04.09.2013 10:30        


Od početka godine banke su raskinule ugovore za stotinu kredita, jer klijenti nisu namirivali rate na vreme. Za poslednjih devet godina oduzeta su 332 stana, a samo u toku ove još stotinu. Ovi podaci pokazuju da je gotovo četvrtina domova koji su kupljeni na kredit otišla na doboš, samo u osam meseci ove godine.

Do 2013. banke oduzele 332 stana, ove godine već 100

Taj dug prema bankama namiruje Nacionalna korporacija za osiguranje kredita NKOSK, dok korisnici stanova ostaju bez “krova nad glavom”, koji su stavili pod hipoteku, kao garanciju za vraćanje zajma.

- Za tekuću godinu Korporacija je platila za 100 dospelih kredita, dok je ukupno učešće dospelih svega oko 0,6 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita - kaže Jelena Juraković iz Nacionalne korporacije za osiguranje kredita.

Iako procentualno nije pokrenut veliki broj hipoteka, bankari ističu da je primetna tendencija rasta.

Do sada je, za nepunih deset godina, od 2004, od kada Korporacija postoji, osigurano ukupno 72.000 kredita. Oni se, verovatno, i dalje otplaćuju, jer je retko ko uzimao kredit na rok manji od 10 godina.Od ukupnog broja osiguranih kredita, klijenti nisu otplaćivali 432 zajma, pa je to uradila Korporacija, kao osiguravač.


Posmatrajući procentualno učešće problematičnih kredita, kako kažu u NKOSK, u ukupnom broju od 0,6 odsto nije tako alarmantan. I dalje se može reći da su korisnici stambenih kredita u Srbiji i dalje najuredniji u izmirivanju svojih mesečnih obaveza u odnosu na druge vrste kredita.

- Ne možemo reći da trend rasta kredita sa problemom u otplati ne postoji, ali u ovakvom ekonomskom trenutku i dalje je pristojno mali - tvrde u NKOSK. - Generalno, korisnici stambenih kredita u Srbiji veoma su uredni u otplati svojih kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana