Tekst objavljen: 07.01.2019 16:06        


Duhovi starih dugova, na koje smo potpuno zaboravili ili smo ih davno namirili, često znaju da nas pohode u sadašnjosti, i to uvek kada neka institucija "pretrese" svoju bazu podataka i pronađe da smo joj dužni još hiljadu, dve dinara, uvećanih za ogromnu kamatu.

Do kada treba čuvati račune za komunalne usluge?

Nije retko da pojedina preduzeća računaju na neznanje građana, koji će, pod pretnjom prinudne naplate, namiriti tako utvrđen dug, iako je on već odavno - zastareo. A možda je i namiren u roku, ali "dužnik" za to nema dokaz u vidu uplatnice.

Tako račun za utrošenu električnu energiju EPS-a za mesec jul 2017. godine dospeva za plaćanje 20. avgusta 2017. godine, i to potraživanje EPS -a zastareva 21. avgusta 2018. godine.

- Nakon toga ne postoji obaveza građanina da plati taj račun i EPS nema prava da ga prinudno naplati, a u slučaju da pokuša prinudnu naplatu potrebno je samo izjaviti prigovor zastarelosti - objašnjava Svetlana Pavlović.

U praksi se, međutim, često dešava da javna i komunalna preduzeća izdaju građanima račune za komunalne usluge koje su pružene pre pet, šest godina.

- Te obaveze su zastarele za naplatu i građani nemaju obavezu da takve račune plaćaju - ukazuje naša sagovornica.

- U tom slučaju, građanima se preporučuje da te račune reklamiraju preduzeću koje ih je izdalo, u roku od osam dana od dana prijema. I da posebno naglase da su računi zastareli. Ipak, ako se pokrene postupak prinudne naplate preko javnog izvršitelja za zastarele obaveze, građani moraju u pisanoj formi uložiti prigovor na Rešenje o izvršenju koje im mora biti dostavljeno od strane postupajućeg izvršitelja. U tom prigovoru će navesti da su dugovanja zastarela.

Osim komunalnih usluga, koje svakodnevno koristimo, obaveze često imamo i prema poreznicima. Čitateljka "Novosti" Lenka D. iz Beograda, javila se redakciji sa primedbom na rešenje Poreske uprave, kojim joj je naloženo da plati 4.270 dinara poreza na prenos apsolutnih prava za automobil koji je prodala pre ravno 13 godina, iako ove poreske obaveze zastarevaju posle pet godina.

- Porez na prenos apsolutnih prava plaća se kod prenosa uz naknadu prava svojine na nepokretnosti, prava svojine na motornom vozilu, prava korišćenja građevinskog zemljišta i prenosu prava intelektualne svojine - kaže advokat Miloš Jovanović.

- Poreski obveznik je prodavac, odnosno prenosilac prava, a obaveza plaćanja poreza nastaje u momentu prenosa odnosno sticanja određenog prava, što je zapravo momenat zaključenja ugovora.

Zakonska obaveza građanina je da u roku od 30 dana od dana overe ugovora, podnese Poreskoj upravi poresku prijavu.

- Porez rešenjem utvrđuje Poreska uprava, kojim građanina obavezuje da u roku od 15 dana plati porez - navodi Jovanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Poreska uprava ima rok od pet godina da utvrdi i naplati porez, i on počinje da teče od 1. januara naredne godine u kojoj je nastala poreska obaveza. Nakon isteka tog roka od pet godina, nastupa zastarelost naplate poreske obaveze, što znači da građani ne moraju da je plate. U tom slučaju bi najbolje bilo da se građani pisanim putem obrate Poreskoj upravi i istaknu zastarelost predmetnog potraživanja.

Međutim, ako građanin ne prijavi ovaj porez u zakonskom roku, smatra se da poreska obaveza nastaje u momentu saznanja Poreske uprave za pravni posao.

4 komentara

 1. User image
  vlastimirka vlastic 28.08.2018 12:50

  koja komocija za poreske i drzavne organe sjedne i tesko zavaravanje gradjana sa druge strane ... kao tesko im ispostaviti racun za neku poresku obavezu.. i gradjanin duzan da juri drzavu .. azasto drzava ne juri gradjanina da mu refundira neka prava .. olaksice ..ne postoji ravnoteza interesa

 2. User image
  Dejan 29.08.2018 21:58

  Do kada tačno treba čuvari određene račune?
  Može li precizan odgovor?
  U tekstu su navedeni samo rokovi za struju i porez,
  ali ne i za Infostan, telefon, kablovsku, a i to su
  redovni računi koje valja čuvati do zastarevanja.

 3. User image
  Milica Adamovic 24.09.2018 20:09

  Ako struja zastareva za godinu dana da li to važi i za infostan?Koga onda izbacuju iz stanova sudski izvršitelji.zbog kojih dugova?
  Hvala

 4. User image
  pera 08.01.2019 8:46

  Kad živiš u državi sile a ne prava onda može sve.
  Glasali ste za takvu državu pa trpite to šta vam radi,
  samo što moraju da trpe i oni koji nisu za takvu vlast.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zastarevanje dugova komunalne usluge računi plaćanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana