Tekst objavljen: 22.05.2015 16:41        


U Ministarstvu finansija danas je održana prva sednica Radne grupe za izradu Strategije za rešavanje problematičnih kredita, koja treba da bude završena do kraja juna. Zadatak Radne grupe biće i da prati realizaciju Strategije i, shodno potrebama i okolnostima, predlaže njeno prilagođavanje, kako bi je nadležni organi i institucije sproveli u praksi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Do kraja juna rešenja za problematične kredite

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije kao i Anagažovani pravni konsultanti na izradi Strategije.

Cilj radne grupe je da izradi Strategiju za rešavanje problematičnih kredita po prethodno izvršenoj analizi postojećeg zakonskog okvira, a na osnovu koje će se identifikovati da li postoje relevantne zakonske i podzakonske odredbe koje omogućavaju rešavanje problematičnih, odnosno teško naplativih i nenaplativih kreditnih plasmana koje su poslovne banke odobrile preduzećima i građanima u Srbiji.

Nakon detaljne analize o strukturi inicijalnog nacrta Strategije prisutnih članova, zaključeno je da je prvi korak u izradi Strategije, definisanje Akcionog plana, kao sastavnog dela Strategije, a koji će biti tema bilateralnih diskusija između Ministarstva finansija, Ministarstva privrede, Ministarstva pravde, Narodne banke Srbije, Agencije za osiguranje depozita.

Predloženo je da Akcioni plan sadrži ključne oblasti poput jačanja prudencijalnog i regulatornog okvira za smanjenje nivoa nenaplativih kredita, razvoja tržišta nenaplativih kredita, vansudsko restrukturiranje duga, pravni okvir za prinudnu naplatu i stečaj i opšti pravni okvir i druga pitanja.

U Ministarstvu ističu da je ovo tek prvi u nizu intezivnih sastanaka koji imaju za cilj efikasno rešavanje ovih problema i koordinaciju aktivnosti svih nadležnih institucija a naredni je planiran za dve nedelje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
loši krediti nenaplativi krediti Agencija za osiguranje depozita nbs međunarodni kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana